RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran uten konkret svar

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Iran ga ikke noe konkret svar på tilbudet om å stoppe sitt atomprogram mot at sanksjoner mot landet oppheves.

19. juli sa FNs sikkerhetsråd, med Tyskland i spissen, at Iran måtte slutte å kjøpe tid og sette en dato for å avslutte urananrikingsprogrammet sitt. Til gjengjeld skulle FN unnlate å se på nye sanksjoner mot landet. Lørdag svarte landets president med at atomprogrammet skulle fortsette.

Tirsdag gikk USA og Storbritannia ut med nye trusler mot Iran om økonomiske sanksjoner om ikke landet stanser anrikingen av uran. Ifølge USA har de faste medlemmene i FNs Sikkerhetsråd sammen med Tyskland blitt enige om at de må gå til ytterligere tiltak om ikke kravene innfris. Storbritannia sier de vil støtte FN-sanksjoner om ikke Iran kommer med et klart svar innen tirsdagen.

«Iran er klare til å gi en klar respons på deres forslag så snart som mulig, samtidig som vi forventer å motta en klar respons på våre spørsmål også» lyder et utdrag av brevet levert til Javier Solana EUs utenriks politiske koordinator, ifølge Reuters.

«Gjensidig tydeliggjøring kan legge grunnlaget for en hurtig og gjennomsiktig forhandlingsprosess med lyse utsikter» heter det i brevet som ikke er blitt gjort offentlig tilgjengelig.

En tjenestemann som hadde sett brevet tirsdag sier det inneholder «absolutt ingenting» og mener brevet ikke gir noe skikkelig svar på tilbudet gitt av USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland forrige måned der man lokket med diplomatiske og finansielle fordeler for å få en stopp i landets atomprogram.

USA har forlangt et klart svar fra Iran på tilbudet om de vil unngå ytterligere sanksjoner, og tirsdag sier en anonym amerikansk kilde til Reuters at Irans svar bare fører til ytterligere forvirring og utsettelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere