RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran vil forhandle

Sist oppdatert:
- Truslenes tid er forbi, sier den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki. Men han insisterer på at Iran kan fortsette atomprogrammet sitt.

- Det er fortsatt mulig for partene å inngå et kompromiss, sa Mottaki etter et møte med den belgiske utenriksministeren Karel de Gucht, melder Reuters.

Mottaki er ventet å møte andre representanter for EU senere mandag. Han mener det er galt av Vesten å true med sanksjoner i FNs Sikkerhetsråd.

- Vi mener tiden for trusler er over. Sikkerhetsrådet burde ikke ses som et verktøy i hendene på enkelte land, sa han.

Kritiserte Europa
Mottaki kritiserte også Europa, som han mener har en uhederlig tilnærming til det iranske atomprogrammet. Teheran hevder hårdnakket at atomprogrammet er ment å skaffe landet energi, mens Vesten anklager Iran for å ville skaffe atomvåpen.

- I vårt forhold til Europa har vi alltid vært ærlige og søkt å etterleve avtaler. Vi opplever ikke den samme tilnærmingen fra europeisk hold, sa Mottaki.

Russland
Den belgiske utenriksministeren sa seg uenig.

- Det er svært vanskelig å tro at det ikke er et militært formål med dette prosjektet, sa han.

Iranske og russiske tjenestemenn møttes mandsag i Moskva for å diskutere et mulig kompromiss om anriking av uran. Så langt har Iran avslått tilbudet fra Russland om å få sitt eget uran anriket ved russiske anlegg.

Det er ikke ventet noe gjennombrudd i samtalene.

- Våre samtaler dreier seg ikke om betingelser. Vi vil ikke strekke oss en tomme i forhold til rettighetene vi har, sa lederen for den iranske delegasjonen, Ali Hosseinitash, til iransk TV mandag.

Han understreket at Iran uansett utfallet i Moskva fortsatt vil ha rett til å ha et atomprogram der anriking av uran inngår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere