RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran vil samarbeide med FN

Irans president Mohammad Khatami sier landet vil samarbeide med FNs atomvåpenbyrå. USA mistenker at landet planlegger å produsere atomvåpen.

- Teheran vil fortsette samarbeidet selv om Det internasjonale atomenergibyrået utstedte en upassende resolusjon. Iran har ikke noe å bekymre seg for når det gjelder hvor gjennomsiktig vårt fredelige kjernefysiske program er, sa Khatami torsdag, ifølge Reuters.

Hele dagen hadde Det Internasjonale Atomenergibyrået (IAEA) og iranske myndigheter diskutert Irans kjernefysiske planer. IAEA har advart landet om at hvis det ikke tilbakeviser mistankene et hemmelig atomvåpenprogram, kan det bli ilagt sanksjoner fra Sikkerhetsrådet. Fristen er 31. oktober.

Vil lage elektrisitet

Iran hevder de bare vil benytte atomenergi til å produsere elektrisitet, ikke til å bygge atomvåpen, slik USA mistenker.

Tidligere har Iran erklært at landet bare vil gi våpeninspektø rer begrenset tilgang til kjernefysiske anlegg, og de har nektet å slutte å fremstille anriket uran.

En underskrift er ikke nok

Representanter for myndighetene har sagt at de vurderer å skrive under på tilleggsprotokollen til Ikkespredningsavtalen. Det ville gi våpeninspektørene ubegrenset adgang til kjernefysiske anlegg. Imidlertid har både USA, EU og IAEA erklært at selv om det å skrive under på tilleggsprotokollen ville være et skritt i positiv retning, vil det ikke være nok til å fjerne bekymringene rundt Irans kjernefysiske planer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere