RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran vil snakke

Iran åpner for at det kan finnes en løsning på atomkrisen.

Irans utenriksminister, Manochehr Mottaki, sier lørdag at det kan skje et gjennombrudd i forbindelse med landets kjernekraftprogram. Han åpner for betingelsesløse samtaler med alle parter - til og med USA.

- Vi tror at hvis viljen er god, kan et gjennombrudd for å komme ut av en sitasjon de (EU og USA) har skapt for seg selv, være mulig, sa Mottaki på en pressekonferanse, ifølge Associated Press.

Seks verdensmakter ble torsdag enige om å tilby Iran en ny pakke incentiver for å stoppe uran-anriking, eller sanksjoner hvis landet nekter. USA advarte fredag Iran om at dersom Iran ikke godtar pakken raskt, kan tilbudet bli trukket tilbake og erstattes med straff.

- Vi venter på å offisielt motta forslagene. Vi vil tilkjennegi våre syn etter å ha studert pakken, sier Mottaki.

I pakken de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd samt Tyskland kom frem til torsdag, trues det med FN-sanksjoner dersom Teheran fortsetter å utfordre verdenssamfunnet ved å opprettholde det Vesten kaller et ulovlig kjernekraftprogram som kan brukes til å utvikle en atombombe.

Tidligere har Frankrike, Storbritannia og Tyskland forhandlet med Iran. I forrige uke foretok USA en dramatisk endring i sin politikk overfor Iran, da Condoleezza Rice erklærte at landet vil være villig til å delta på slike samtaler, dersom Teheran stopper all urananriking. Det blir i så fall de første offentlige forhandlingene mellom de to landene på 25 år.

Mottaki holdt lørdag fast på at Iran ikke vil gå med på noe betingelser for å føre samtaler.

- Disse forhandlingene må være uten noen betingelser. Vi vil ikke akseptere noen betingelser for samtaler, sier han.

Han la til at Iran er villig til å forhandle med stater som sitter i styret i det internasjonale atomenergibyrået, IAEA. USA sitter i dette styret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere