Gå til sidens hovedinnhold

Irans president fortsatt taus

Irans reformvennlige president Mohammad Khatami har fortsatt ikke sagt hva han synes om at årets fredspris gikk til Shirin Ebadi. Mange mener han presses til å holde munn.

Tildelingen av Nobels fredspris til den iranske menneskerettsforkjemperen og advokaten Shirin Ebadi vakte begeistring over store deler av verden, men i Iran har reaksjonene som ventet vært blandet.

Den reformvennlige presidenten Khatami har fortsatt ikke uttalt seg om tildelingen, og mange tolker det som et tegn på at han er under hardt press fra de konservative kreftene i landet, og at hans innflytelse er dalende.

Bundet
De mest konservative kreftene i Iran har vært kjapt ute med å beskrive tildelingen av fredsprisen til Ebadi som en slags konspirasjon – et FN-støttet press fra verdenssamfunnet mot Iran.

- Khatamis hender er bundet, mener en analytiker.

Flere analytikere har også pekt på at Ebadis opptreden etter at hun hadde fått beskjed om tildelingen, kan ha provosert konservative krefter i Iran. Shirin Ebadi viste seg uten slør, og hun omfavnet iranske opposisjonelle. I tillegg var hun raskt ute med å forlange at alle de politiske fangene i hjemlandet må løslates.

- De konservative har helt sikkert sett dette og blitt rasende, sier en diplomat.

- Dette fører Khatami opp i en pinlig situasjon, og selvsagt ser det ut til at han vil vente til det verste ståket har lagt seg før han sier noe, sier diplomaten til nyhetsbyrået AFP.

- Må gjøre mer
Shirin Ebadi har også sagt at hun er utålmodig i forhold til president Mohammad Khatami og hans reformer, ifølge nyhetsbyrået IRNA.

- Etter valget av Khatami som Irans president ble en rekke reformer vedtatt, men disse reformene er ikke nok. Khatamis valgseier ville ikke vært mulig uten kvinnenes deltakelse, og derfor venter vi at presidenten gjør mer, sier Ebadi.

Det var langt på vei støtte fra kvinner og unge velgere som førte til at Khatami ble valgt til president i 1997. Han ble også gjenvalgt i 2001, men i det siste er han blitt beskyldt for ikke å følge opp det han har lovet å gjennomføre av reformer og endringer i Iran.

(NTB-AFP)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett