*Nettavisen* Nyheter.

Iransk avhopper kan være i Norge

Foto: (EPA/Scanpix)

En iransk general med nært kjennskap til Irans våpenprogrammer, befinner seg i Norge eller i Sverige, hevder kilder overfor Nettavisen.

08.03.07 16:46

Den tidligere forsvarsministeren Ali Reza Asghari forsvant under mystiske omstendigheter fra Tyrkia i februar. Asghari, skal ha inngående kjennskap til det iranske atomprogrammet og andre forsvarshemmeligheter. Han skal også ha vært med på å bygge opp den sjiamuslimske Hizbollah-militsen i Libanon.

Journalisten og analytikeren Ali Nouri-zadah skriver i den London-baserte arabiske avisen Asharq Al-Awsat at Asghari er i amerikansk varetekt «i et land i Nord-Europa».

- Han sitter i avhør, og venter på å bli fraktet til USA, skriver han.

Skandinavia
Zada leder et arabisk-iranisk strategisk senter i London. Til Nettavisen sier Nouri-Zadah at den tidligere generalen og viseforsvarsministeren har hoppet av.

- General Asghari har hoppet av fra iraniske regimet. Han kom først til Tyrkia den 7. februar. Senere hjalp en skandinavisk etterretningstjeneste CIA med å flytte ham til et skandinavisk land. Her blir han avhørt, før de flytter han til USA der han har søkt asyl, sier Nouri-Zadah til Nettavisen.

Han ønsker ikke å si hvilket land Asghari befinner seg i, utover at landet er «USAs nærmeste allierte i Nord-Europa».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Reuters

Norge eller Sverige
Tradisjonelt har Norge hatt denne rollen. Etter invasjonen av Irak samarbeidet Danmark nært med Bush-administrasjonen, men Ashgari er ifølge Nettavisens kilder enten i Norge eller i Sverige.

En annet iransk eksilkilde, som ønsker å være anonym, bekrefter overfor Nettavisen at Asghari har hoppet av. Vedkommende sier at Asghari er enten i Norge eller Sverige.

- Han er forsatt i Norge eller Sverige. General Asghari er viktig person, og USA avhører han fortsatt i Norge eller i Sverige. Etter avhørene vil han enten flyttes til USA for å så asyl, eller få asyl i landet han er i nå, sier vedkommende.

Ønsker ikke ny krig
Kilden forteller også at han onsdag fikk telefon fra en annet general i den iranske revolusjonsgarden som ønsker å hoppe av.

- Det er flere militære som imot den iranske presidenten. De ønsker ikke at Iran blir blandet inn i en ny krig, sa generalen ifølge kilden.

Utlendinger
Den 63 år gamle Ali Reza Ashgari har vært forsvarsminister, og tidligere leder for den iranske revolusjonsgarden. Han forsvant under et besøk i Istanbul 7. februar. To utlendinger skal ha ordnet med hotellrom til ham.

Siden forsvinningen har det vært spekulert i at han skal være bortført. Først onsdag, en måned senere, bekrefter høytstående iranske kilder overfor avisen Asharq Al-Awsat at Ashgari har hoppet av og søkt asyl i USA.

Både iranske og amerikanske myndigheter benekter påstanden.

- Trolig er Asghari blitt bortført av vestlig etterretning, sier den iranske generalen Esmaeil Ahmadi Moghaddam.

-Vi har ham ikke, sier en anonym kilde i Bush-administrasjonen til The New York Post.

- Vi vet ikke mer enn det vi har sett i media, sier Chargé d’Affaires ved den amerikanske ambassaden i Oslo, Kevin M. Johnson, til Nettavisen.

Den iranske ambassaden i Oslo vil ikke kommentere saken.

- Saken følges av iransk UD, som har kontakt med tyrkiske myndigheter. Så langt kan vi ikke si noe, sier Mohammad Nagafa fra presseavdelingen ved den iranske ambassaden i Oslo.

- Mediesak
Utenriksdepartementet kan heller ikke bekrefte opplysningene.

-Vi har kjennskap til saken gjennom media, men kjenner ikke til at han skal være i Norge. Vi har heller ikke blittt kontaktet av iranske myndigheter, sier pressevakt i UD, Kaja Haldorsen, til Nettavisen.

-Vi har ikke fått noen opplysninger om saken. Dette er ikke noen sak for svensk UD, sier Petra Hansson i det svenske utenriksdepartementets pressetjeneste til Nettavisen.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere saken.

-Dette er en mediesak som PST ikke har noen kommentar til, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen.

Nøkkelmann
Dersom Ashgari har hoppet av, er det et etterretningskupp for USA. Ashgari er en tidligere nøkkelmann i det iranske regimet. Han intimt kjennskap til Irans våpenprogrammer, inkludert landets atomprogram. Han skal også ha nære bånd til Hizbollah-militsen i Libanon.

Ifølge israelske medier sitter han med kunnskap om bortføringen av en israelsk soldat som ble bortrført av Hizbollah i 1986.

Samarbeider
Avisen Washington Post skriver torsdag at Asghari har forlatt Iran, og at han samarbeider med vestlig etterretning. Avisen siterer en høytstående tjenestemann i Bush-administrasjonen.

Ifølge avisen avhøres han spesielt om forbindelsene mellom Iran og Hizbollah. Irans atomprogram skal ikke ha vært tema under avhørene, skriver avisen.

Borte 91 dager
Israelske etterretningstjenestemenn sier forsvinningen må ha vært svært godt planlagt, og at det må han skjedd i samarbeid med tyrkiske myndigheter. Ashgaris kone og barn skal ha forlatt Iran før Ashgari reiste ut. Redaktøren for den arabisk-språklige avisen Al-Wefagh i Iran, hevder overfor Nettavisen at kona og barna fortsatt befinner seg i Iran.

- Nå er det 91 dager siden han forlot Iran, ikke den 7. februar. Jeg har vært i kontakt med familien hans. De presser myndighetene for å finne ut hvor han er. Jeg tror han ble bortført av vestlig etterretning, og at påstanden om at han har hoppet av brukes for å presse han, sier redaktør Mosayeb Naimi til Nettavisen.

Ifølge Naimi reiste generalen først til Syria, før han dro til Istanbul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.