RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iransk eks-ambassadør terrormistenkt

Irans tidligere ambassadør i Argentina er ettersøkt for attentatet mot et jødisk senter som drepte 85 personer i 1994. Fredag ble eks-ambassadøren framstilt for engelsk rett.

Hadi Soleimanpour (47) ble arrestert av britisk politi torsdag, og deretter fremstilt for en domstol i London fredag.

Soleimanpour har bodd i den nordengelske byen Durham siden februar i fjor på et studentvisum.

85 drept

Attentatet mot det jødiske senteret AMIA i 1994 i Buenos Aires krevde 85 menneskeliv. Rundt 200 ble skadd. Soleimanpour ble arrestert på grunnlag av en internasjonal arrestordre utstedt av Argentina i forrige uke. Han er siktet for å ha deltatt i sammensvergelsen bak attentatet.

Under rettsmøtet fredag ble anklagene mot eks-ambassadøren lest opp. Rettsforhandlingene er ventet å bli langvarige og kompliserte og vil normalt ta flere måneder før de kan avsluttes.

- Politisk motivert

Det iranske utenriksdepartementet hevder saken er politisk motivert. Statlig iransk radio har dessuten hevdet at det dreier seg om en sammensvergelse mot Iran fra USA, Storbritannia og Israel med Argentinas samarbeid.

Attentatet i 1994 har fått sterke innenrikspolitiske virkninger i Argentina. I en rapport i avisen The New York Times i fjor het det at daværende president Carlos Menem, selv av syrisk opprinnelse, hadde mottatt store pengebeløp i bestikkelser fra Iran for å dekke over Irans innblanding i attentatet. Menem benekter anklagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere