RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irland legaliserte ecstasy ved en glipp

Metamfetamin og ecstasy er blant over 100 narkotiske stoffer som plutselig er blitt lovlige å besitte i Irland. Politikerne jobber nå på spreng for å forby dem.

Situasjonen oppsto da en ankedomstol tirsdag besluttet at deler av narkotikaloven fra 1977 er grunnlovsstridig.

Helseminister Leo Varadkar bedyrer at besittelse av stoffene straks blir forbudt igjen, ettersom et nytt lovforslag var ført i pennen alt før domstolens kjennelse.

– Vi kunne ikke vite at retten ville bestemme seg i dag, men vi forberedte oss på muligheten, sier Varadkar.

Myndighetene håper nå at den nye narkotikaloven blir vedtatt i begge nasjonalforsamlingen innen torsdag. Varadkar, som også er lege, advarer om at de narkotiske stoffene som nå er midlertidig legalisert, alle medfører svært høy helserisiko.

Bakgrunnen for saken er at en mann som ble straffeforfulgt for besittelse av det sentralstimulerende stoffet metylmetkatinon eller mefedron, som i sin tid ble solgt lovlig i helsekostbutikker. I 2011 ble det ført opp på Irlands narkotikaliste, og det er dette forbudet dommerne mener er grunnlovsstridig ettersom det aldri ble behandlet i nasjonalforsamlingen.

Som en konsekvens ble over 100 andre stoffer som var omfattet av samme lov, legalisert. Salg, import og eksport forble imidlertid ulovlig. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere