Irske banker på randen av kollaps

Foto: CATHAL MCNAUGHTON (Reuters)

Irske banker er på randen av kollaps og skylder over 100 milliarder euro til utenlandske investorer. Nå bekrefter finansminister Brian Lenihan at landet trenger en redningspakke.

21.11.10 21:31

Irlands regjering kommer søndag sammen for å meisle ut en fireårsplan som skal redusere landets budsjettunderskudd. Samtidig bekreftet Irlands finansminister Brian Lenihan at landet vil levere en formell søknad om en redningspakke fra EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og den europeiske sentralbanken. Han ville ikke tallfeste hvor mye det er behov for, men snakket om «titalls milliarder euro», ifølge irske RTE News.

Tidligere har det vært snakk om en redningspakke som kan være verdt 40 og 100 milliarder euro (327 til 819 milliarder norske kroner).

Kan dra med seg Portugal
Frykten er at Irlands økonomiske krise skal ramme andre og svakere euro-land, slik som Portugal. I mai ble Hellas med nød og neppe berget opp fra den økonomiske hengemyra med hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Skal ha plan klar tirsdag
Regjeringsmøtet holdes på ettermiddagen, men det er ikke ventet at fireårsplanen blir presentert før på tirsdag.

Lenihan antydet at det meste av redningspakken vil bli brukt til å få kontroll med budsjettunderskuddet, mens pengene som er øremerket bankene bare skal brukes dersom det blir helt nødvendig. Han sa det må strukturelle endringer til i irsk banksektor.

Spenning om selskapsskatt
Det store spørsmålet er om regjeringen er villig til å heve den gunstige selskapsskatten fra dagens nivå på 12,5 prosent? Fra tysk, britisk og østerriksk side har man argumentert med at det blir feil om Irland skal holde fast på dagens nivå for selskapsskatt dersom landet skal få krisehjelp fra EU-partnere, melder AFP.

Tidligere denne uken uttalte sjefen for den irske sentralbanken, Patrick Honohan, at Irland trolig vil søke om en redningspakke fra EU og IMF for å redde irske banker fra kollaps. Han anslo støtten til flere titalls milliarder euro.

Det er ventet at lånene vil bli gitt til 5 prosents rente, noe som tilsvarer rentenivået i redningspakken til Hellas.

Banker med stor gjeld
Mail Online skriver søndag at irske banker er på randen av kollaps og viser til at Allied Irish Banks (AIB) og Bank of Ireland (BoI) skylder over 100 milliarder euro til utenlandske investrorer. Skulle bankene gå over ende, vil det utløse 440 milliarder euro i bankgarantier og sende Irland ut i et alvorlig uføre.

Myndighetene gjør alt de kan for å tone ned faren og unngå panikk. Ifølge irske Mail ond Sunday ble det bare i september gjort uttak i irske banker på 18 milliarder euro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.