*Nettavisen* Nyheter.

IS forsøker å sikre kontroll over irakisk provins

Tusenvis av Ramadis innbyggere har flyktet fra byen etter at den ble erobret av IS. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Stringer/iraq

IS forsøker å innta nye områder øst for den irakiske byen Ramadi for å sikre seg kontroll over hele Anbar-provinsen i Irak.

20.05.15 13:08

Det ble onsdag meldt om nye angrep på regjeringsstillinger i Anbar, bare to dager etter at Den islamske staten (IS) inntok storbyen Ramadi.

– Denne gangen kom de fra en annen retning i et forsøk på å gjennomføre et overraskelsesangrep, men vi var på vakt, og etter om lag fire timers kamper fikk vi stanset offensiven, sier Amir al-Fahdawi, leder for en regjeringsvennlig sunnimuslimsk milits i Anbar-provinsen.

Angrepet natt til onsdag var rettet mot stillinger øst for Ramadi i retning av militærbasen Habbaniya, der irakiske regjeringssoldater og sjiamuslimsk milits har samlet seg for å forberede en motoffensiv mot IS.

IS forsøker nå å befeste sin framgang i Anbar-provinsen, der store områder består av ørken og Ramadi er provinshovedstad. Etter at Ramadi falt har regjeringshæren kun kontroll over enkelte lommer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tilbakeslag

IS' erobring av Ramadi er et vesentlig tilbakeslag både for irakiske regjeringsstyrker og USAs strategi mot IS' fremmarsj i regionen. Både USA og Irak satser nå på en rask gjenerobring av byen, men spørsmålet er om det finnes ressurser og nok irakiske bakkestyrker til å drive IS på retrett.

Tirsdag samlet president Barack Obama USAs nasjonale sikkerhetsråd for å diskutere veien videre. Blant tiltakene som vurderes, er å få fortgang i både opplæring og utstyrsleveranser til lokale stammer, opplyser rådets talsmann Alistair Baskey til nyhetsbyrået AFP. En mer detaljert kunngjøring er ventet innen få dager, ifølge BBC.

Regjeringen i Bagdad har kommet med en offisiell oppfordring til frivillige om å melde seg til tjeneste slik at Ramadi kan gjenerobres.

At sjiamuslimske militssoldater spiller en vesentlig rolle i kampen mot sunnimuslimske IS, skaper imidlertid bekymring ettersom det kan skjerpe den religiøse dimensjonen i krigen. Ramadis innbyggere er hovedsakelig sunnier.

USA er også redd for at sjia-krigerne i realiteten kontrolleres av iranske rådgivere og ikke av regjeringen i Bagdad.

Svarte flagg

Ramadi ligger bare halvannen times kjøretur nord for Bagdad. Tusenvis av innbyggere har de siste dagene flyktet fra byen. Mange av dem strømmer nå til Bagdad, redde og utmattede.

Regjeringssoldater forlot byen i hui og hast og etterlot seg både stridsvogner og artilleri som nå er i hendene på IS. Opprørerne har nå etablert forsvarsstillinger rundt byen og lagt ut landminer, ifølge øyenvitner i Ramadi. Gruppens svarte flagg er heist over byens moské og en rekke offentlige bygninger.

Erobringen av Ramadi er IS' største seier siden gruppen inntok Mosul, Iraks nest største by, i fjor sommer. Selv om jihadistene er drevet ut av irakiske Tikrit og kurdiske Kobani i Syria, kontrollere de fortsatt store områder i begge land.

De siste dagene har IS også rykket fram mot oldtidsbyen Palmyra i Syria, der det onsdag ble meldt om harde kamper mellom opprørere og syriske regjeringsstyrker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag