RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IS hevder å stå bak bilbombeangrep i Kairo

Sist oppdatert:
Én person ble drept da en bilbombe gikk av utenfor det italienske konsulatet i Egypts hovedstad Kairo lørdag. IS' fløy på Sinaihalvøya hevder å stå bak.

Angrepet er det første rettet mot et utenlandsk mål siden væpnede jihadister startet sin offensiv mot Egypts sikkerhetsstyrker for to år siden.

– Med Guds velsignelse har IS-soldater vært i stand til å detonere en parkert bilbombe med 450 kilo eksplosiver ved hovedkvarteret til det italienske konsulatet i Kairo sentrum, hevdes det på Twitter lørdag ettermiddag.

Eksplosjonen tidlig lørdag morgen ødela fasaden på en bygning tilknyttet konsulatet og kunne høres flere steder i byen. Konsulatet, som også huser et forsamlingshus og en skole, var helgestengt da angrepet skjedde.

Ni såret

Én sivil person ble drept og ni såret, blant dem politimenn og forbipasserende, ifølge det egyptiske helsedepartementet.

En politibod ble totalskadd og rundt 50 bygninger i området ble delvis ødelagt i eksplosjonen.

En sikkerhetskilde sier at den foreløpige etterforskningen peker i retning av at noen har festet en bombe under en bil og utløst den på avstand.

– Lar oss ikke skremme

Italias utenriksminister Paolo Gentiloni fordømmer angrepet og sier at de ikke lar seg skremme.

– Våre tanker er med de berørte og med våre ansatte. Italia vil ikke la seg skremme, sier Gentiloni.

Ingen italienere ble såret i angrepet, opplyser utenriksministeren.

Konsulatet ligger et par hundre meter fra Egypts Høyesterett, som tidligere er blitt forsøkt rammet av bombeangrep.

Flere dødelige angrep

Hundrevis av soldater og politimenn er blitt drept av væpnede opprørere siden hæren styrtet den folkevalgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013. De dødeligste angrepene har rammet Sinai-halvøya, men også Kairo og andre byer langs Nilen har blitt rammet tidligere.

Offensiven på Sinai den såkalte Sinai-provinsen, opprørsgruppa som har sverget troskap til ekstremistene i IS i Syria og Irak.

Jihadistene sier angrepene er et svar på egyptiske myndigheters brutale fremferd etter kuppet mot den moderate islamisten Mohammed Morsi. Over 1.400 mennesker er drept og mange tusen er satt bak murene siden maktovertakelsen sommeren 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere