RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IS sier de står bak angrepet i Tunisia

Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis.
Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis. Foto: Zoubeir Souissi (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) tar i et lydopptak på seg skylden for angrepet på nasjonalmuseet Bardo i Tunisias hovedstad. Minst 23 personer, mange av dem utenlandske turister, ble drept.

Ifølge observatørgruppen Site, kaller IS angrepet for «den første dråpen i regnbygen» i lydopptaket.

De to antatte gjerningsmennene bak onsdagens angrep, som var væpnet med maskinpistoler og bomber, hylles i opptaket som «IS' riddere».

Så langt er ni personer pågrepet etter terrorangrepet mot Bardo-museet i Tunisias hovedstad Tunis. Fire av de pågrepne er direkte knyttet til angrepet, mens de øvrige fem er mistenkt for å ha forbindelser til cellen bak angrepet.

Minst 23 døde
20 turister og tre tunisiere er bekreftet døde etter angrepet. I tillegg er over 40 mennesker såret, flere alvorlig. Tallet på døde kan dermed komme til å stige.

De to antatte gjerningsmennene ble også drept da tunisiske sikkerhetsstyrker gikk til aksjon mot museet. Myndighetene navngir dem som Yassine Abidi og Hatem Khachnaoui, begge trolig tunisiske statsborgere. Det er ikke kommet flere detaljer om gjerningsmennene, men myndighetene tror de hadde medhjelpere.

En sikkerhetskilde opplyser til Reuters at faren og søsteren til Khachnaoui er pågrepet, men vil ikke si noe om hvordan de var involvert i angrepet.

Cruisepassasjerer
Gjerningsmennene var kledd i militæruniformer da de plutselig begynte å skyte mot en gruppe turister som gikk av en buss utenfor museet. Noen ble drept på stedet.

Deretter tvang gjerningsmennene de andre turistene inn i museet, der også andre besøkende oppholdt seg, og det ble avfyrt skudd inne på museet.

Mange av turistene var cruisepassasjerer på middelhavscruise og var på dagsbesøk i den tunisiske hovedstaden. De drepte kom fra Japan, Italia, Colombia, Australia, Frankrike, Polen, Storbritannia, Belgia og Spania.

To av cruiseselskapene, spanske MSC Cruises og det italienske Costa Crociere, sier de ikke lenger vil anløpe tunisiske havner.

Fryktet for livet
Overlevende forteller om frykten da gjerningsmennene plutselig slo til.

– Jeg krøket meg sammen med armene over hodet, men jeg ble truffet av kuler i øret, hånden og halsen, forteller Noriko Yuki (35) til japanske medier fra sykehussengen.

– Moren min var ved siden av meg, og hun ble skutt i nakken. Hun kunne ikke røre seg da politiet kom, fortsetter hun.

En fransk turist forteller hvordan hun og flere andre gjemte seg i et av museets gallerier.

– Vi kunne ikke se noen ting, men det må ha vært mange av dem. Vi var så redde, vi fryktet at de hvert øyeblikk ville komme og drepe oss, sier hun til TV-stasjonen BFM.

Hevnangrep
Terrorangrepet er det verste i Tunisia siden 2002, da 21 mennesker ble drept i et al-Qaida-angrep på øya Djerba. Onsdagens angrep er også det første terrorangrepet mot sivile siden revolusjonen i 2011.

Det spekuleres på om angrepet kan ha vært en hevn etter at IS-lederen Ahmed Rouissis ble drept i nabolandet Libya i helgen, skriver den britiske avisa Telegraph. Rouissi skal også ha hatt en viktig posisjon i den væpnede tunisiske islamistgruppen Ansar al-Sharia.

– Vi er i krig med terrorismen, men vil ikke la oss skremme, sa Tunisias president Beji Caid Essebsi i en tale etter angrepene.

Angrepet vil kunne ramme den tunisiske turistnæringen, som er en viktig del av landets økonomi.

Fredsaksjoner
Det er varslet flere fredsaksjoner i Tunis de kommende dagene.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess. Situasjonen i Tunisia påvirkes imidlertid av uroen i Libya, som har vært preget av kaos siden Muammar Gaddafi i 2011 ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge, USA og andre NATO-land. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere