IS skjulte bombe i isbil

120 mennesker ble drept da en selvmordsbomber fra Den islamske staten (IS), utløste en kraftig bombe skjult i en isbil på en markedsplass i Khan Bani Saad nordøst for Bagdad.

120 mennesker ble drept da en selvmordsbomber fra Den islamske staten (IS), utløste en kraftig bombe skjult i en isbil på en markedsplass i Khan Bani Saad nordøst for Bagdad. Foto: Ahmed Saad (Reuters)

Bomben som kostet minst 120 mennesker livet på en markedsplass i Irak fredag kveld, var skjult i en isbil.

19.07.15 07:03

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for bilbomben i Khan Bani Saad nordøst for Iraks hovedstad Bagdad.

IS hevder i en kunngjøring at bomben var hevn for drap på sunnimuslimer i Hawija nord i Irak og at den besto av 3 tonn sprengstoff.

Bilbomben eksploderte på en travel markedsplass og mange var ute for å feire id al-fitr, avslutningen av fastemåneden ramadan.

LES OGSÅ: Dødstallene stiger etter IS-bombe på markedsplass i Irak

At det var mange barn blant de drepte, var ikke tilfeldig.

Lokket

Ifølge CNN var sprengstoffet skjult i en isbil, som ifølge to lokale politimenn lokket sjåføren med billig iskrem i anledning id-feiringen.

Selv om sola var gått ned var det fortsatt 35 varmegrader i området, og hundrevis av gamle og unge hadde flokket seg sammen rundt isbilen da mannen utløste bomben.

Stiger

Ifølge guvernøren i Diyala-provinsen, Muthana al Tamimi, ble 120 mennesker drept i eksplosjonen. 140 ble såret og tilstanden til flere av dem er kritisk. Myndighetene frykter derfor at tallet på døde vil stige ytterligere.

LES OGSÅ: Hevder IS har treningsleire i Bosnia

Minst 50 butikker og 75 biler ble ødelagt av bomben, som var så kraftig at flere bygninger raste sammen. Isbilen der bomben var skjult etterlot seg et stort krater i bakken.

Fortsatt nærvær

Irakiske myndigheter hevdet tidligere i år å ha drevet IS ut av Diyala, men opprørerne er fortsatt aktive i provinsen.

Irakiske sikkerhetsstyrker og allierte sjiamuslimske militsgrupper har den siste tiden innledet en offensiv mot IS i Anbar-provinsen vest i landet, men har heller ikke lykkes med å fordrive IS-opprørerne der.

Ifølge FN ble nærmere 15.000 mennesker drept i kamphandlinger i Irak i perioden januar i fjor til april i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.