Gå til sidens hovedinnhold

– IS sto bak nattklubbmassakren i Orlando

Ekstremistgruppa IS sto bak angrepet på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida, hevder IS' eget nyhetsbyrå.

I meldingen på nyhetsbyrået Amaq henvises det til en ikke navngitt kilde, som opplyser at det var en IS-kilde som utførte angrepet.

Angrepet på nattklubben i Orlando skjedde nesten et halvt døgn tidligere natt til søndag. I tillegg til de 50 som ble drept, er 53 såret. Tilstanden er alvorlig for mange av dem, opplyser sykehuskilder.

Verken Florida-politiet eller FBI vil bekrefte at det dreier seg om et islamistisk terrorangrep, men sier de undersøker flere mulige teorier. De har heller ennå ikke villet bekrefte identiteten til gjerningsmannen.

Les også: Minst 50 ble drept i nattklubbmassakren
Les også: Obama: – Florida-massakren var en terrorhandling

– Sverget troskap til IS

Den antatte gjerningsmannen navngis imidlertid i amerikanske medier som Omar Mateen (29), en amerikansk statsborger med afghansk bakgrunn.

FBI bekreftet søndag kveld at Mateen ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til IS rett før angrepet.

I telefonsamtalen nevnte han også terrorangrepet i Boston i 2013. De to brødrene som sto bak dette angrepet, var motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til nyhetsbyrået TT at IS har truet med å gjennomføre et stort angrep i USA under den islamske fastemåneden ramadan, som pågår nå.

– Men vi vet ikke om det er noen forbindelser til dette eller om det bare er propaganda, sier Ranstorp.

Les også: - Massakren setter en støkk i oss, men vi skal fortsatt ha pride

- Sint da to menn kysset

Gjerningsmannen ble selv drept i en skuddveksling med politiet

Omar Mateens far antyder at det var hat mot homofile som lå bak, og ikke et islamistisk motiv. 29-åringen ble fryktelig sint da han for en stund siden så to menn i Miami som kysset, forteller faren Mir Seddique til TV-kanalen NBC News.

Kommentarer til denne saken