Isbjørn med flammehemmere

Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde).

Isbjørn på Svalbard (Arkivbilde). Foto: Scanpix (Illustrasjonsfoto)

Isbjørnen på Grønland har mer gift i kroppen enn isbjørn noen andre steder. Det viser ny forskning.

Livet i Arktis er kanskje ikke så sunt som man kunne tro, heter det fra informasjonsavdelingen i Nordisk Råd. De viser til ny forskning som avslører at isbjørnen på Øst-Grønland er full av giftstoffer. Blant annet er det funnet såkalte bromerte flammehemmere i isbjørnen. Dette er kjemikalier som brukes i fjernsyn og datamaskiner for å hindre brann.

For urbefolkningen som spiser mye isbjørn- og selkjøtt kan nivåene med fremmede kjemikalier gi grunn til bekymring.

Giftstoffer akkumuleres
Selv om man skulle tro de lever i et rent miljø, viser det seg at miljøbelastningen i Arktis er større enn mange andre steder; dette fordi giftstoffene akkumuleres i næringskjeden, heter det i pressemeldingen.

Rykker forbi norsk isbjørn
Det er Danmarks Miljøundersøkelser som står bak forskningsrapporten. Tidligere undersøkelser slo fast at isbjørn i området fra Svalbard og nordover hadde de største konsentrasjonene av PCB i blodet. Nå er det isbjørnen på Øst-Grønland som blir utpekt som miljøversting.

- Må tas alvorlig
På samme måte er det påvist faretruende høye verdier av fremmede kjemikalier i spekket til grindhvalen i havet ved Færøyene.

- Vi må i høy grad ta resultatene alvorlig, sier Jens C. Hansen, forsker i miljømedisin på Aarhus Universitet ifølge Ritzau.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.