Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iscenesatte terror-avhør

Foto: (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Ledelsen ved fengselet i Guantanamo Bay håndplukket samarbeidsvillige fanger for å lure politikere og generaler på besøk.

Besøkende ved amerikanernes fengsel for terrormistenkte fanger i Guantanamo basen på Cuba skulle få inntrykk av at fengselet jevnlig fikk inn verdifull etterretning. Det hevder en tidligere tolk ved basen.

Tidligere sersjant i hæren, Erik Saar, fortalte reportere i det anerkjente CBS-programmet «60-minutes» at kun et par dusin av de 600 fangene ved fengselet var terrorister og at disse kun gav små mengder med informasjon.

- Forhør ble iscenesatt slik at VIP-besøkende kunne være vitne til et avhør – et falskt avhør, sier Saar i programmet ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Saar, som jobbet ved basen fra desember 2002 til juni 2003, fant ledelsen fanger de visste hadde samarbeidet tidligere. Disse ble deretter spurt om å gjenta det samme som de hadde sagt under tidligere avhør.

Tolken forteller også om avhørsteknikker han var vitne til ved basen. Blant annet skal en kvinnelig offiser ha oppført seg svært seksuelt diskriminerende overfor en hengiven muslim. I ett avhør smurte hun blekk i ansiktet på fangen og sa det var hennes menstruasjonsblod.

En talsmann ved U.S. Southern Command sier at militæret gir besøkende politikere og andre som trenger å forstå prosessen, lov til å overse avhørene, men nektet samtidig for at VIP-ene fikk se iscenesatte avhør.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!