RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ROBIN UTRECHT (AFP)

Islam-hater kan ende i regjering

Sist oppdatert:
Geert Wilders ligger an til å gjøre et brakvalg i Nederland.

Den høyrevridde politikeren Gert Wilders (46) ønsker å skattlegge bruken av hijab og forby oppføringen av nye, muslimske moskeer.

Han har i all offentlighet sagt at han misliker religionen islam, og må leve med politibeskyttelse som følge av sine antiislamistiske holdninger.

Nå kan Wilders ende opp i en koalisjonsregjering med Det liberale partiet og statsministerkandidat Mark Rutte (43) som statsminister.

Det liberale partiet vil trolig få flest seter i nasjonalforsamlingen etter onsdagens valg.

Nummer fire på målingene
Meningsmålinger viser at Rutte kan få flertall dersom han danner en koalisjonsregjering med Kristendemokratene og Widlers’ Frihetspartiet.

Frihetspartiet er det fjerde største partiet på de ferskeste meningsmålingene. Rutte avviser påstanden om at Nederland vil få et internasjonalt tilbakeslag dersom han tilbyr en regjeringspost til Wilders.

- Jeg tror ikke det. For meg så er det bare nok et parti, sier han.

Deler ikke islamsyn
Rutte har på langt nær like ekstreme holdninger som Wilders, men er enige med at innvandringen må skjerpes, og at det må kuttes ned på goder til nylig ankommende innvandrere, skriver The Times.

- Problemet med Wilders er at han er ganske venstreorientert i økonomien, men samtidig er vi enige om noen av tiltakene som kan gjennomføres når det gjelder innvandring i Nederland. Vi er uenige når det gjelder islamspørsmålet, understreker Rutte.

De siste meningsmålingene viser at Det liberale partiet får 36 seter, Arbeiderpartiet får 29, Kristendemokratene får 24 seter, Frihetspartiet får 18 og Sosialistpartiet ender med tolv av de 150 setene i nasjonalforsamlingen.

Dobling av setene
For Frihetspartiet er dette en dobling av dagens seter i parlamentet. Politiske kommentatorer har sagt at Rutte har åpnet for regjeringssamarbeid med Wilders for å tiltrekke seg deres velgere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere