Gå til sidens hovedinnhold

- Islamister må i fengsel

- Feil strategi, mener Støre om utspillet fra Somalias utenriksminister.

- Vi har gitt klar beskjed til den internasjonale kontaktgruppen. Tiden for samtaler med islamistene er over. Det vil ikke lenger skje at vi drar til Khartoum eller andre steder for å gå i dialog med islamistene. Vi kommer å arrestere dem og stille flere av dem for retten, sier utenriksminister Ismael Mohamoud Hurreh til Nettavisen på telefon fra Kenyas hovedstad Nairobi.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener overgangsregjeringen både bør og kan forhandle med islamistene.

- Hvis utenriksministeren mener at han ikke vil forhandle med De islamske domstolene, er det en sak. Men hvis han ikke vil forhandle med noen islamister overhode, er det noe annet. Det er ikke opp til oss å bestemme hvem de forhandler med, men det vil være feil strategi og utelukke alle islamister, sier støre til Nettavisen.

utlevere dem til USA?
Den øverste islamske lederen, Sjeik Hassan Dahir Aweys, står på USAs terrorlister. Ifølge USA har han bånd til al-Qaida, og skjuler tre medlemmer av terrorgrupper som deltok i terrorangrep mot USAs ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

- Kommer dere å utlevere dem til USA?

- Først må arrestere dem og stiller dem for retten. USA ønsker å få overført noen av de islamististiske lederne som er svartelistet i USA, sier Hurreh til Nettavisen.

Leser også :USA jakter ved Afrikas Horn

- Men den internasjonale kontaktgruppen for Somalia ba onsdag i Brussel overgangsregjering om å utvide den politiske dialogen med islamistene?

- Som jeg sa vil vi ikke føre videre forhandlinger med islamistene. Vi kommer ikke til å delta på forhandlingen med Unionen av islamske domstoler som etter planen skulle være lagt til den 15. januar. Overgangsregjeringen representerer alle somaliere. Europeere som ønsker å hjelpe somaliere bør gjøre dette gjennom å sende humintær hjelp og komme med økonomiske støtte til Somalia, sier Hurreh.

Fredag møtes den internasjonale kontaktgruppen for Somalia i Kenyas hovedstad Nairobi til nye samtaler. Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet vil representere Norge på møtet.

- Jeg kommer til å være til stede og møte ham. Vi har en klar beskjed til den internasjonale kontaktgruppen. Vi vil be blant annet Norge og Sverige hjelpe oss bygge somaliske institutter og administrasjoner i landet. Somalia ønsker å bygge et godt system i landet, som i skandinaviske land, sier Hurreh til Nettavisen.

- Hvor mye trenger Somalia for å bygge på nytt?

- Det er vanskelig å si nå hvor mye penger landet behøver. Men det dreier seg antakelig om flere milliarder. Vi i regjeringen vil be om en internasjonal giverlandskonferanse for at det internasjonale samfunnet, blant dem de skandinaviske landene, skal kunne hjelpe til med gjenoppbyggingen av Somalia. Jeg kan ikke si når en slik konferanse vil finne sted, sier Hurreh.

Somalias utenriksminister ber også om utplassering av en afrikansk fredsstyrke (AU) i Somalia

- Hva vil du si til somaliere i Norge?

- Jeg ber dem å fortsette å støtte sitt hjemland. Det er viktig for dem å glemme kranglenen mellom klanene de hadde i hjemlandet. Det er også viktig at de lærer fra den moderne landet Norge for å kunne bidra til å gjenreise Somalia, sier Hurre til Nettavisen.

Risikabelt
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener overgangsregjeringen både bør og kan forhandle med islamistene.

- Erfaringer fra andre konfliktområder viser at de å ekskludere noen grupper er risikabelt. Vi som har så stor rolle å spille, må kunne forvente dette, fortsetter Støre.

Støre deltok onsdag på et møte i kontaktgruppen for Somalia i Brussel.

-Mitt inntrykk er at USA og de europeiske landene forventer at overgangsregjeringen er inkluderende, fortsetter han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar