RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Islamister seirer i Somalia

Sist oppdatert:
Unionen av Islamske Domstoler, som kontrollerer store deler av Somalia, har inntatt den viktige havnebyen Kismayo sør i landet.

Nestleder for Unionen av Islamske Domstoler bekreftet dette overfor Nettavisen.

- Forsvarsministeren i den somaliske overgangsregjeringen, som også leder en militsgruppe i havnebyen Kismayo, valgte å trekke seg ut av byen. Vår gruppe tok seg inn i byen søndag uten at det ble løsnet noen skudd. Vår gruppe ble varmt mottatt av lokalbefolkningen, sier nestleder for Unionen av Islamske Domstoler, Sheik Sharif Shik Ahmed, til Nettavisen på telefon fra Qatar.

Ifølge øyenvitner minst to mennesker ble drept og tre andre skadet da islamistiske krigere åpnet ild mot en demonstrasjon i havnebyen Kismayo, melder Rueturs.

Hellig krig
Flere etiopiske militære kjøretøy og over hundre soldater krysset grensen til Somalia mandag. Soldatene er på vei til byen Baidoa for å støtte den somaliske overgangsregjeringen holder til, melder BBC.

Baidoa ligger 25 mil nord-vest for hovedstaden Mogadishu.Den somaliske militsen Islamske Domstoler truer å gå til hellig krig mot etiopiske styrker i landet.

Hindre utplassering av fredsstyrker
Han er nå på vei fra Qatar til Somalia. Unionen av Islamske Domstoler tok havnebyen for å hindre at den Afrikanske Union (AU) kunne utplassere soldater i Somalia i oktober.

Havnebyen Kismayo var et viktig holdepunkt for overgangsregjeringen, som holder til i Baidoa rundt 25 mil nordvest for hovedstaden Mogadishu. Den somaliske presidenten Abdullah Yusef og hans overgangsregjering har kun kontroll over byen Baidoa.

Etter det Nettavisen erfarer har mange av soldatene til overgangsregjeringens hoppet av og i stedet sluttet seg til Unionen av Islamske Domstoler i Somalia. Gruppen har tatt kontrollen over hovedstaden Mogadishu og store deler av det sørlige Somalia.

USA blander seg ikke inn
Flere anonyme kilder bekreftet overfor Nettavisen at Unionen av Islamske Domstoler allerede har startet å føre samtaler med USA, og at amerikanerne ikke vil blande seg inn i den pågående konflikten i Somalia.

30. oktober fortsetter fredsforhandlingene i Sudan mellom den somaliske overgangsregjeringen og de islamistiske domstolene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere