*Nettavisen* Nyheter.

Islamistisk gruppe ber muslimer ikke ta avstand fra terroren i Danmark

Blomsterberget utenfor kulturhuset Krudttønden i København blir stadig større. Foto: Ola Torkelsson / Tt (NTB scanpix)

Hizb-ut-Tahrir ber muslimene sette angrepet i rett kontekst.

16.02.15 12:49

Hele verden har rettet øynene mot København etter terrorangrepet i helgen. Den islamistiske organisasjonen Hizb-ut-Tahri, som har en egen skandinavisk gruppering, ber muslimer ikke ta avstand til terroren, men i stedet sette tingene i rett kontekst.

- Sett i lys av dette, er det vitalt, at vi som muslimer ikke tar avstand, men tvert i mot setter tingene i rett kontekst. Det er de danske politikerne og mediene som burde ta avstand fra den politikken som har skapt omstendigheter som fører til hat, trusler, voldelige overfall og i ytterste konsekvens drap, uansett hvem ofrene måtte være. Vi som muslimsk fellesskap må under ingen omstendigheter bukke under for presset og akseptere premisset om at islam er på tiltalebenken, skriver talsmann Junes Kock i Hizb ut-Tahrir Skandinavia i en pressemelding.

- Vestlige verdier har forårsaket enorme lidelser

Den radikale islamistgruppen Hizb-ut-Tahri forsøkte å etablere seg i Norge allerede i 2011.

Gruppen mener at de vestlige verdiene er blant årsakene til problemene.

- Politikerne er klar over at deres verdier er under press. Ikke på grunn av en voldelig aksjon i Indre By, da kuler ikke kan rokke det minste på verdier og overbevisninger. De vestlige verdiers selvmotsigelse og manglende evne til å skape harmoniske samfunn er blitt tydelig for mange mennesker, som det har blitt tydelig at de vestlige verdier og system har forårsaket menneskeheten enorme lidelser og katastrofer, her ligger den største krisen. Tanker utfordres med tanker, så vi muslimer skal fortsette med å ha islamske tanke og utfordre vestens falske verdier og umenneskelige politikk, skriver han videre.

Løgn og manipulasjon

Talsmannen mener danske politikere og meningsbærere selv har blod på hendene og at de ikke har moralsk autoritet til å utpeke muslimer eller islam som voldelig.

- Folketinget (parlamentet i Danmark, journ anm.) valgte nylig å sette av 60,9 millioner kroner til en såkalt antiradikaliseringsplan, hvor man utpeker islamske verdier og muslimer som en voldelig trussel, og derfor vil tvangsfore muslimer med sine vestlige verdier. Det er direkte løgn og manipulasjon å fremstille demokratiet og frihet som den absolutte motsetningen til vold og ufred, når man i nyere tid ikke har sett mer død og ødeleggelse en den som er forårsaket av vestlige tropper i demokratiets og liberalismens navn, skriver Kock.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Palestinske supportere av Hizb ut-Tahrir protesterte mot Charlie Hebdo i slutten av januar. Foto: Mohamad Torokman (Reuters)

Ifølge The Times of India kan Hizb ut-Tahrir bli enda farligere enn IS i fremtiden.

«Mens IS går amok i Syria og Irak og krever medias oppmerksomhet ved hjelp av barbarisk ondskap bygger Hizb ut-Tahrir en global infrastruktur med radikaliserte unge og rike arabare som støtte under forberedelsene til et globalt Khalifat, står det i en rapport i CTX Journal, et tidsskrift som jobber mot terror.

- Tar avstand fra demokratiet

Islamforsker Lars Gule er ikke overrasket over Hizb ut-Tahris uttalelser.

- Hizb ut-Tahrir avviser demokratiet og arbeider for å etablere et khalifat. Hovedstrategien er å vinne tilhengere i muslimske land, infiltrere voldelige grupperinger og gjennomføre millitærkupp. I Vest-Europa er det stort sett ikke-voldelige, men de tar avstand fra demokratiet. I Danmark har de blant annet delt ut løpesedler utenfor valglokalene for å få muslimer til å la vær å stemme, sier Gule til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hizb ut-Tahrir kan fungere som et springbrett til mer voldsoppfordrende grupperinger, sier islamforsker Lars Gule.  Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Han mener grupperingen har en holdning om at de som ikke er med dem er imot dem.

- At de mener muslimer ikke må ta avstand fra terroren henger sammen med at de mener fornærmelser av profeten er uakseptable og at Danmark på mange måter kan skylde seg selv når det gjelder terrorangrepet, på grunn av sin muslimfiendtlige holdning fra danske myndigheter og det danske samfunnet generelt.

Kan være springbrett

- Er Hizb ut-Tahrir farlige?

- Ikke i den forstand at de vil gjennomføre terroraksjoner. Men de har definitivt ekstreme meninger. Gruppen kan fungere som et springbrett til mer voldsoppfordrende grupperinger, det har vi sett eksempler på i Storbritannia. Jeg er ikke kjent med at det har skjedd i Danmark, men det kan tenkes at danske syriafarere kan ha vært innom eller er inspirert av Hizb ut-Tahrir, sier Lars Gule.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag