*Nettavisen* Nyheter.

Islands statsminister går av

Foto: Brynjar Gunnarsson (AP)

Islands skakkjørte økonomi får konsekvenser.

26.01.09 15:21

Demonstrasjonene gjennom uken gjør at statsminister Geir H. Haarde nå varsler sin avgang, melder TV 2.

Haarde sa mandag at hans islandske koalisjonsregjering hadde falt fra hverandre under påvirkning av den økonomiske krisen og han nå ville levere sin oppsigelse til presidenten.

Bor du på Island og rammes av krisen? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Jeg beklager at vi ikke kunne fortsette med denne koalisjonen. Jeg tror det ville gitt det beste resultatet, sa han til media, melder Reuters.

- Vi kan ikke utføre mirakler hver dag, sa Haarde i det islandske parlamentet Alltinget mandag. Her informerte han om den dramatiske situasjonen på Island, melder IceNews.

Fredag ble det kjent at Haarde har ondartet kreft og derfor foreslår nyvalg i mai.

Les også: - Har ondartet kreft

Etter valget i mai 2007 valgte Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) å etablere en ny regjering sammen med det sosialdemokratiske Samfylkingin. Frem mot et nyvalg i mai er hans foretrukne alternativ en koalisjon med alle partiene. Haarde legger ikke skjul på at øyas sosialdemokrater har vært vanskelig å jobbe sammen med etter at den globale finanskrisen rammet Island i høst.

Den islandske handelsministeren, Bjørgvin Sigurdsson, kunngjorde søndag at han trekker seg fra sin statsrådsposisjon som følge av den økonomiske krisen på Island. Avgjørelsen kom etter voldsom møteaktivitet i de sosialistiske leirene på sagaøya og bare dager etter at statsminister Geir Haarde utskrev nyvalg 9. mai.

Begrunnelsen er både krisesituasjonen som landet befinner seg i og at statsministeren i forrige uke fikk påvist en ondartet svulst i halsen.

Bjørgvin har siden 2003 vært medlem av den islandske nasjonalforsamlingen Alltinget som representant for det sosialdemokratiske Alliansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.