RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: INTS KALNINS (REUTERS)

Islands statsminister vil med i EU

Islands sosialdemokratiske statsminister ligger an til å vinne valget og vil ha forhandlinger om EU-medlemsskap allerede til sommeren.

Islands statsminister, sosialdemokraten Johanna Sigurdardottir, sier til mbl.is og Z-TV at forhandlinger om islandsk EU-medlemsskap kan starte i juni. Det melder NRK. Hun mener også at tiden nå er inne for å si farvel til den islandske krona som valuta.

Valg på lørdag
Lørdag går islendingene til parlamentsvalg. Den sittende, midlertidige regjeringen består av sosialdemokratene Samfylkingin og sosialistpartiet Venstre-Grønne. En ny meningsmåling som ble presentert tirsdag viser at de ligger an til å vinne og kan ta 37 av totalt 63 plasser i Alltinget, ifølge nettstedet Islandsk.no.

Målingen fra Capacent Gallup viser også at den nye Borgerbevegelsen kan få fire representanter. Samfylkingin forblir ifølge målingen Islands største parti med 20 plasser i Alltinget.

Stoltenberg vil vente å se
Norges statsminister Jens Stoltenberg sier i en kommentar at Island har snakket om EU-medlemsskap før, men at han vil vente å se hva som kommer ut av det denne gang før han kommenterer hva dette eventuelt får å si for den norske EU-debatten. Han fikk spørsmål om Island og EU og søsterpartiets standpunkt på en pressekonferanse etter Ap-landsmøtet tirsdag. De rødgrønne regjeringspartiene ble i Soria Moria-erklæringen enige om å legge EU-saken på is i denne perioden.

Også islendingene splittet
Mens de Venstre-Grønne på Island så langt har vært motstandere av EU-medlemsskap, er sosialdemokratene nå tydelige på at Island ikke kan løse sine økonomiske problemer uten å gå inn i EU.

Flere av kandidatene til Samfylkingin, med statsministeren i spissen, har den siste tiden gitt klart uttrykk for at EU-saken er første prioritet også i drøftinger om regjeringssamarbeid. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir mener de regjeringspartiene vil klare å bli enige dersom de fortsetter regjeringssamarbeidet etter valget, skriver Islandsk.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere