*Nettavisen* Nyheter.

Islands statsminister vil med i EU

Foto: INTS KALNINS (REUTERS)

Islands sosialdemokratiske statsminister ligger an til å vinne valget og vil ha forhandlinger om EU-medlemsskap allerede til sommeren.

Islands statsminister, sosialdemokraten Johanna Sigurdardottir, sier til mbl.is og Z-TV at forhandlinger om islandsk EU-medlemsskap kan starte i juni. Det melder NRK. Hun mener også at tiden nå er inne for å si farvel til den islandske krona som valuta.

Valg på lørdag
Lørdag går islendingene til parlamentsvalg. Den sittende, midlertidige regjeringen består av sosialdemokratene Samfylkingin og sosialistpartiet Venstre-Grønne. En ny meningsmåling som ble presentert tirsdag viser at de ligger an til å vinne og kan ta 37 av totalt 63 plasser i Alltinget, ifølge nettstedet Islandsk.no.

Målingen fra Capacent Gallup viser også at den nye Borgerbevegelsen kan få fire representanter. Samfylkingin forblir ifølge målingen Islands største parti med 20 plasser i Alltinget.

Stoltenberg vil vente å se
Norges statsminister Jens Stoltenberg sier i en kommentar at Island har snakket om EU-medlemsskap før, men at han vil vente å se hva som kommer ut av det denne gang før han kommenterer hva dette eventuelt får å si for den norske EU-debatten. Han fikk spørsmål om Island og EU og søsterpartiets standpunkt på en pressekonferanse etter Ap-landsmøtet tirsdag. De rødgrønne regjeringspartiene ble i Soria Moria-erklæringen enige om å legge EU-saken på is i denne perioden.

Også islendingene splittet
Mens de Venstre-Grønne på Island så langt har vært motstandere av EU-medlemsskap, er sosialdemokratene nå tydelige på at Island ikke kan løse sine økonomiske problemer uten å gå inn i EU.

Flere av kandidatene til Samfylkingin, med statsministeren i spissen, har den siste tiden gitt klart uttrykk for at EU-saken er første prioritet også i drøftinger om regjeringssamarbeid. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir mener de regjeringspartiene vil klare å bli enige dersom de fortsetter regjeringssamarbeidet etter valget, skriver Islandsk.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.