Israel: - Ingen er trygge

Israel innfører sjø- og luftblokade av Libanon, og sier at ingen mål i landet er uangripelige.

13.07.06 13:50

Den israelske hærsjefen Dan Halutz kunngjør at ingen mål i Libanon er uangripelige - inkludert hovedstaden Beirut.

- Ingenting er trygt
Brigadegeneral Halutz har notert seg at alle Hizbollah-lederne lever og har kontorer i Dahiya i Beirut.

- Ingenting er trygt i Libanon. Så enkelt er det, sier han, ifølge AP.

Ifølge Halutz vil Israel fortsette angrepene mot Libanon til Hizbollah er drevet vekk fra grensen mellom Libanon og Israel.

Generalen har tidligere erklært at israelske styrker målrettet skal gå løs på infrastrukturen og skru klokken tjue år tilbake i Libanon.

Flyplassen stengt
Israelske styrker intensiverer sine angrep. I natt ble veier og broer, Hizbollahs posisjoner og geriljaledernes hus bombet. (Se bilder fra angrepene nederst i saken).

Den internasjonale flyplassen i Beirut er stengt etter at luftstyrker bombet rullebanen, mens hovedterminalen er intakt. Hizbollahs tv-stasjon er også skadet i angrepene, men fortsetter sine sendinger.

Følg nyhetene på mobilen i sommer!

Begge sider satser høyt etter at Hizbollah kidnappet to israelske soldater onsdag. Israel forsøker en gang for alle å utslette den libanesiske geriljagruppen, mens Hizbollah insisterer på å bytte soldatene med arabiske fanger.

Krisemøte
Den israelske regjeringen holdt torsdag et krisemøte der den besluttet å svare skarpt på Hizbollahs kidnapping av to israelske soldater. Nå er Libanon blokkert, og Israel gjennomfører den største offensiven i Libanon siden invasjonen i 1982.

Så langt er 26 sivile libanesere døde - enda flere skadet. I landsbyen Dweir nær Nabatiyeh skal en familie på ti og en annen familie på syv ha mistet livet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Vil endre spillereglene
Arabiske og libanesiske tv-stasjoner sendte onsdag bilder av en mann som holdt hodet og overkroppen til en libanesisk baby som døde i de israelske angrepene.

- Regjeringen vil endre reglene for spillet i Libanon, og få den libanesiske regjeringen til å forstå at den er ansvarlig for det som skjer i Libanon, sier Israels landbruksminister Shalom Simchon til Israel Radio.

Men den libanesiske regjeringen sier at de ikke kjente til Hizbollas aksjon, at de ikke godtar den, og derfor ikke bærer noe ansvar for den. Regjeringen ba FNs Sikkerhetsråd gripe inn.

Frankrike fordømmer angrepene
Den franske utenriksministeren, Philippe Douste-Blazy, fordømmer Israels angrep på Libanon, og kaller dem en «urimelig krigshandling».

- De israelske luftangrepene er de tyngste mot Libanon på 24 år. Det er en urimelig krigskandling med negative følger, sier Douste-Blazy til Europe-1 radio, ifølge AP, og markerer kraftig fransk motstand mot Israels angrep.

Utenriksministeren fordømmer også Hizbollahs´kidnapping av de to israelske soldatene, og krever dem løslatt.

- Vi støtter Libanons forespørsel om at FN s Sikkerhetsråd skal ta opp spørsmålet så snart som mulig, sier han.

Alle flyvninger fra Frankrike til Libanon ble kansellert etter at Israel bombet to rullebaner på Beirut International Airport.

Tusenvis i bomberom
Nord i Israel tilbrakte tusenvis av sivile natten i underjordiske bomberom mens Hizbollah avfyrte raketter over grensen. Ifølge israelsk forsvar ble en 40 år gammel israelsk kvinne drept og fem alvorlig skadet i angrepene.

Hizbollah drepte onsdag åtte israelske soldater, og Israel svarte med å ødelegge veier og broer i Libanon.

Hizbollah-leder Sheik Hassan Nasrallah har tilbudt seg å bytte de irakiske soldatene med arabiske fanger.

10.000 raketter
Nasrallah sier de har over 10.000 raketter, og har i det siste slått til mot israelske byer som hevn for angrep på sivile libanesere.

Den israelske hæren melder at flere raketter har landet mer enn to mil sør for grensen, noe som viser at Hizbollah har klart å utvide rekkevidden av sine raketter.

Er du i nærheten? Kontakt oss på 21 00 60 10, send SMS/MMS «NATIPS» til 1984, eller send mail til vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.