*Nettavisen* Nyheter.

Israel avviser ny fredsplan

Israelske myndigheter avviser blankt den nye fredsplanen for Midtøsten som ble lagt fram i Sveits mandag, og palestinerne vil ikke godkjenne den.

Fredsinitiativet er utarbeidet av israelske opposisjonspolitikere og framtredende palestinere. Til tross for partenes uvilje, ble planen lansert under en stjernespekket seremoni i regi av den sveitsiske regjeringen i Geneve mandag, melder NTB-AFP.

En støtteappell til planen, undertegnet av 58 tidligere verdensledere, ble offentliggjort i International Herald Tribune mandag.

Veikart på is
Geneve-initiativet blir presentert samtidig som det USA-støttede «veikartet» er lagt på is som følge av fortsatt vold fra begge sider og den israelske byggingen av en delingsmur gjennom palestinsk territorium.

Elementer i planen er delt suverenitet over omstridte områder i Jerusalem. 97,5 prosent av Vestbredden skal legges under palestinsk selvstyre, og palestinske flyktninger må frafalle kravet om å få returnere til områder som i dag ligger i Israel.

«Et svik»
Mandag demonstrerte flere hundre palestinske demonstranter fra islamske grupper, radikale bevegelser og Arafats egen Fatah-bevegelse mot avtalen. Demonstrantene mener planen svikter millioner av palestinske flyktninger som krever å få vende tilbake til sine hjem i det som nå er Israel.

Maskerte menn skal ha skutt mot hjemmet til Yasser Abed Rabbo, en av arkitektene bak planen, og i en kunngjøring kaller al-Aqsa-martyrenes brigader, en væpnet fraksjon av Arafats Fatah-bevegelse, de palestinske deltakerne for kollaboratører.

Høyreorienterte demonstranter var på plass på flyplassen utenfor Tel Aviv da 200 israelere mandag morgen fløy til Geneve for å delta i lanseringen av planen.

Uoffisielle utsendinger
Verken president Arafat eller PLO har offisielt akseptert fredsplanen. Israel har avvist den blankt og anser planen som et forsøk fra Sharons motstandere, den israelske venstresiden, på å undergrave hans regjering.

Palestinas regjeringssjef Ahmed Qurie har gjort det klart at de palestinske deltakerne som var til stede i Geneve mandag, var der som privatpersoner, og ikke offisielle utsendinger fra de palestinske selvstyremyndighetene eller PLO, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Meningsmålinger mandag viser at 31 prosent av israelerne støtter fredsplanen, mens 38 er imot. For en uke siden viste en meningsmåling at over halvparten av de israelske og palestinske velgerne støttet initiativet.

Samtidig er 60 prosent av israelerne tilhengere av at de jødiske bosettingene på den okkuperte Vestbredden tømmes for beboere, slik Geneve-initiativet går inn for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.