Israel ber nederlandsk domstol avvise krigsforbryteranklager mot tidligere forsvarssjef

En nederlandsk mann som opprinnelig er fra Gazastripen, saksøker Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz for krigsforbrytelser. Israelske myndigheter har bedt den nederlandske domstolen om å avvise anklagene mot Gantz. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix

En nederlandsk mann som opprinnelig er fra Gazastripen, saksøker Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz for krigsforbrytelser. Israelske myndigheter har bedt den nederlandske domstolen om å avvise anklagene mot Gantz. Foto: AP / Oded Balilty / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Regjeringen har bedt en nederlandsk domstol avvise anklager om krigsforbrytelser mot Benny Gantz, som er Netanyahus fremste utfordrer i Israels valg i april.

Det israelske justisdepartementet bekreftet mandag regjeringens forespørsel.

Palestinske Ismail Ziada, som også har nederlandsk statsborgerskap, mistet moren sin, tre brødre og en tolv år gammel nevø i et israelsk luftangrep mot Gazastripen i 2014. Han har saksøkt Gantz for krigsforbrytelser.

Gantz var forsvarssjef i Israel fra 2011 til 2015 og ledet to store militæroffensiver mot Gazastripen.

Saken er berammet i mars i en domstol i Nederland, der landets rettsvesen har såkalt universell jurisdiksjon når det gjelder folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser.

Israelske myndigheter sier på sin side at fire militante palestinere ble drept i angrepet, deriblant tre medlemmer fra samme familie. De mener angrepet var i tråd med folkeretten og mener den nederlandske domstolen ikke har jurisdiksjon i saken.

I desember dannet Gantz partiet Israel motstandsdyktighet som tar sikte på å «styrke den israelske stats jødiske og demokratiske karakter». Han kunngjorde at han stiller som statsministerkandidat når det skal holdes nyvalg i Israel 9. april.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag