*Nettavisen* Nyheter.

Israel bøyer av - litt

Foto: (EPA/Ali Ali/Scanpix)

Etter massivt internasjonalt press tillater Israel at det blir åpnet for enkelte leveranser av brensel og medisiner til Gaza.

21.01.08 19:36

Forsvarsminister Ehud Barak sier ifølge Reuters, at Israel vil la EU ta opp igjen levering av brensel til kraftstasjonen i Gaza, som ble stengt søndag.

Stengningen førte til at Gaza ble mørklagt og FN fryktet en humanitære krise dersom ikke Israel lempet på restriksjonene.

Uakseptabelt
Israel regner Gaza som et såkalt «fiendtlig territorium», og hevder derved å ha rett til å stenge grensa. Stengningen har imidlertid blitt kraftig kritisert internasjonalt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var tidligere mandag ute og kalte de israelske tiltakene for uakseptable.

- Jeg mener at de tiltak som israelske myndigheter nå har iverksatt overfor befolkningen i Gaza er uakseptable og samtidig kontraproduktive, sier Støre.

Gjelder ikke bensin og diesel
I tillegg til brensel til turbinene på kraftstasjonen, tillater også Israel leveranser av gass til matlaging. Det blir ikke aktuelt å åpnet for drivstoff til biler.

FN advarte tidligere fredag om at matleveransen kunne stoppe opp, mellom annet på grunn av drivstoffmangelen.

- På grunn av mangel på nylon for plastposer, og brensel for kjøretøy og generatorer på onsdag og torsdag, vil vi bli nødt til å suspendere matdistribusjonsprogrammet til 860.000 personer i Gaza, sier talsmann Christopher Gunnes, i UN Relief Works Agency.

Det er uklart om Israels begrensede åpning av grensa vil bedre situasjonen for FNs matutlevering.

Israel hevder at grensestengningen var nødvendig for å tvinge Hamas til å stoppe rakettangrep mot Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag