RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel får muslimsk minister

Sist oppdatert:
Søndag ble Ghaleb Majadleh utnevnt til Israels første muslimske minister.

Dette er første gang det sitter en muslim i den israelske regjeringen i løpet av landets 58 år gamle historie. Ghaleb Majadleh (53) er en veteran innen israelsk politikk, og tilhører det israelske arbeiderpartiet. Han sier selv at utnevnelsen vil bidra til å styrke forholdet mellom den jødiske og arabiske befolkningen i Israel, skriver TheTimes.

Regjeringen har hittil gitt sin fulle støtte til utnevnelsen, og sent mandag kommer parlamentet sammen for å foreta den endelige godkjenningen.

Kritisk
Araberne utgjør 20 prosent av den israelske befolkningen som teller til sammen sju millioner. Det var forsvarsminister Amir Peretz som for to uker siden la frem forslaget om å utnevne Majadleh som minister i Ehud Olmerts koalisjonsregjering.

Utnevnelsen har imidlertid måttet tåle kritikk fra flere hold. Arabiske parlamentsmedlemmer mener regjeringen ikke har til hensikt å jobbe for å bedre forholdene for israelske arabere.

Til AP sier Majadleh at hans ambisjon som minister er å fremme dialog mellom palestinere og israelere og legge til rette for fredsforhandlinger.

- Regjeringen er stolt over å være den første i landets historie med et medlem fra den arabiske, muslimske minoritet, sier Miri Eisin, talskvinne for statsminister Ehud Olmert.

13 representanter
Landets parlament har alltid hatt arabiske representanter. I dag er 13 av de 120 representantene arabere.

Arabiske israelere har de siste årene blitt synligere i det israelske samfunnet. En av dommerne i Høyesterett er arabisk. Det samme er flere diplomater og sentrale statsansatte. Dessuten er vinneren av en tv-sendt modellkonkurranse og en skjønnhetsdronning av arabisk opphav.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere