RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel lager egen høring om muren

Foto: Nir Elias/Scanpix (Reuters/Scanpix)
Israel forberedte tirsdag sin egen høring om den omstridte muren gjennom palestinske områder på Vestbredden.

Den israelske regjeringen boikotter Haag-høringen om det såkalte sikkerhetsgjerdet.

I stedet vil israelerne holde sin egen gransking av spørsmålet, med to amerikanske kongressrepresentanter som dommere. Israelere som har mistet sine kjære i terrorangrep vil ført som vitner, sier det israelske utenriksdepartements talsmann David Saranga.

- Vi vil få høre fra 17 medlemmer av familier som er blitt ofre for terror. Hensikten er å la offentligheten få vite hvordan det er å være medlem av en eneste stor familie, terrorofrenes familie, forteller Saranga til nyhetsbyrået AFP.

Kritikk
Diplomater tror den alternative høringen kan være et forsøk på å trekke oppmerksomhet bort fra kritikken Israel ventes å møte ved den internasjonale domstolen i Haag, ICJ. ICJ innledet mandag sine høringer om den israelske sikkerhetsbarrieren.

Israelerne har hevdet at kritikk fra domstolen vil skade mulighetene for fred i Midtøsten. Palestinske talsmenn svarer at muren er et brudd på folkeretten, og at den dermed umulig kan inngå i noe brukbart grunnlag for fred.

ICJs kjennelse i saken blir ikke bindene for noen av partene. Palestinerne håper at en kjennelse med sterk kritikk av muren kan utløse internasjonale straffetiltak mot Israel, mens USA og EU holder seg borte fra høringen i Haag.

Peres
Europeerne og amerikanerne mener striden om gjerdet, sikkerhetsbarrieren eller muren forstyrrer hele fredsarbeidet i Midtøsten. Fredsprisvinneren Shimon Peres, som er tidligere israelsk statsminister, sa mandag i Washington at han håper traseen for sikkerhetsbarrieren kan bli endret.

Nåværende statsminister Ariel Sharon har allerede lovet å justere traseen, og Peres sa til pressefolk at dette er svært gledelig.

- Jeg håper traseen endres slik at det blir klart for alle at den bare skal trygge sikkerheten og ikke er noen framtidig grenselinje, framholdt han.

Peres drøftet mandag situasjonen med USAs utenriksminister Colin Powell. Powells talsmann sa at regjeringen i Washington ønsker å gjøre seg kjent med alle parters syn på gjerdestriden, som nå overskygger all annen utvikling i Midtøsten.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere