*Nettavisen* Nyheter.

Israel letter på palestinske sperringer

Foto: (AP (scanpix))

Israel kommer tirsdag til å lette på avsperringene av de palestinske områdene.

27.10.03 07:32

Forsvarsminister Shaul Mofaz har mottatt motstridende råd fra hæren og sikkerhetstjenesten, men ifølge avisen Ha'aretz skal han ha bestemt seg for å følge hærens anbefalinger. Det vil i så fall være første gang på over en måned at avsperringene av de palestinske områdene blir redusert.

Færre restriksjoner
Flere tusen palestinske arbeidere vil få tillatelse til å reise inn i Israel igjen, og det vil bli færre restriksjoner på transport av varer mellom Israel og de palestinske områdene.

Sjefene i den israelske hæren har advart Mofaz om at dersom ikke forholdene bedres noe i de palestinske områdene, vil det kunne føre til en eksplosjon i antallet voldshandlinger.

Sikkerhetstjenesten Shin Bet er imidlertid svært kritisk til å lette på restriksjonene i de palestinske områdene. De hevder palestinske terrorgrupper er i ferd med å omgruppere seg, og å planlegge nye angrep mot israelske mål.

Sprengte boligblokker
Søndag sprengte israelske styrker en politistasjon og tre store boligblokker i lufta på Gazastripen.

Rundt 2.000 palestinske innbyggere i landsbyen al-Zahara ble evakuert fra sine hjem før tre høyblokker på 13 etasjer ble sprengt i luften natt til søndag. Flere hundre jødiske innbyggere i den nærliggende bosettingen Netzarim søkte også tilflukt i bomberom før eksplosjonen. Øyenvitner fortalte at rystelsene fra eksplosjonene kunne merkes flere kilometer borte.

Israel sa at høyhusene ble sprengt fordi de var blitt brukt av palestinere som observasjonsposter for å planlegge et angrep mot Netzarim sist fredag. Tre israelske soldater ble drept i dette angrepet.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.