RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel løslot 200 fanger

Sist oppdatert:
To drapsdømte blant de palestinske fangene.

Israel løslot mandag nesten 200 fanger, blant dem to drapsdømte personer. Det opplyser israelske myndigheter ifølge Reuters.

- Lite skritt
Mannen som har sittet lengst i israelsk fangenskap, Said al-Atabeh (57), var blant de løslatte palestinerne.

- Dette er en stor dag for våre mødre og vårt folk, men det er fremdeles bare et lite skritt, ettersom vi etterlot tusener av andre fanger, sa al-Atabeh til Reuters etter løslatelsen.

Han ble fengslet og dømt til livstid i 1977, etter å ha blitt funnet skyldig i å hva vært involvert i en bombe som kostet en israelsk kvinne livet og såret titalls andre.

- Det er ikke lett å løslate fanger, spesielt når de har vært involvert i direkte terroraksjoner mot uskyldige sivile, sier Mark Regev, talsmann for statsminister Ehud Olmert.

Fredsprosessen
Løslatelsen skjer samtidig med at USAs utenriksminister Condoleezza Rice kommer på besøk til landet. Rice skal forsøke å blåse nytt liv i fredsprosessen mellom israelerne og presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, forteller en talsmann.

USA forsøker å presse partene I Midtøsten til å bli enige om en fredsavtale innen utgangen av året.

11.000 fanger
Det israelske parlamentet godkjente løslatelsen sist uke etter at avtroppende statsminister Ehud Olmert og Abbas ble enige om en liste med navn på 199 personer. En siste person ble holdt igjen i fengsel grunnet andre anklager mot vedkommende ifølge israelske myndigheter.

Målet er at løslatelsene skal øke oppslutningen rundt Abbas Fatah-parti, som mistet makten til Hamas på Gaza-stripen sist sommer.

Israel påpeker at de to drapsdømte fangene begge har sonet lange dommer, og at ingen dem er medlem av noen militant organisasjon.

Det sitter 11.000 palestinere i israelske fengsler, og løslatelsen av disse er et svært viktig tema blant palestinere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere