RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel og Hizbollah utveksler fanger

Hizbollah-geriljaen i Libanon friga torsdag morgen en israelsk forretningsmann og levningene av tre soldater for utlevering til Israel. Utvekslingen med arabiske fanger skulle skje i Tyskland senere torsdag.

Hizbollahs fjernsynsstasjon viste onsdag kveld et intervju med forretningsmannen Elhanan Tannenbaum, som ble bortført i 2000. På fjernsynsbildene pakket han sakene sine og gjorde seg klar til å dra hjem.

– Jeg kom til Beirut for å samle opplysninger i Ron Arad sa Tannenbaum på hebraisk, Israels offisielle språk. Den israelske militærflygeren Ron Arad ble tatt til fange etter at flyet hans ble skutt ned over Sør-Libanon i 1986.

Bytte
Planene for torsdagens utveksling mellom Israel og Hizbollah omfattet 436 arabiske fanger, for det meste palestinere, i bytte mot Tannenbaum og tre døde israelske soldater. Soldatene ble bortført mens de var på patrulje ved den israelsk-libanesiske grensen i 2000.

Et transportfly fra det tyske luftforsvaret hentet tidlig torsdag morgen Tannenbaum og levningene av de tre døden på flyplassen ved Beirut. Flyet skulle så vende tilbake til Köln i Tyskland, der selve utvekslingen skulle finne sted torsdag ettermiddag.

Fjernsynsbilder fra Beirut-flyplassen viste innlastingen av trekistene med de døde soldatene. Kameraene fanget også opp Elhanan Tannenbaum, som gikk ut til det ventende flyet uten hjelp og så ut til å være i god form.

Samling
Israelske myndigheter begynte onsdag kveld å samle de arabiske fangene som skulle utleveres på en militær flybase nær Tel Avivs sivile hovedflyplass Ben Gurion. Derfra skulle de sendes til Köln, utvekslingen etter planen skulle skje torsdag ettermiddag.

Diplomater tror utvekslingen kan føre til nye forhandlinger om en frigivelse av Ron Arad, som israelerne tror ble overlevert til Hizbollahs iranske støttespillere og fortsatt kan være i live. Regjeringen i Iran hevder at den ikke vet noe om Arads skjebne.

Utvekslingsarbeidet så ut til å gå etter planen, til tross for at onsdagen ble en ny svært blodig dag i Midtøsten. Minst åtte palestinere ble skutt og drept under uroligheter i en forstad til Gaza by, da israelske soldater støttet av panserkjøretøyer gikk inn i området.

(NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere