Gå til sidens hovedinnhold

Israel og USA vil stanse publisering av liste over selskaper som opererer i bosetninger

Israel og USA jobber intenst for å hindre at FN offentliggjør en liste over selskaper som opererer i israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Det er flere uker til listen er ventet å bli publisert. Mange israelske selskaper og også multinasjonale selskaper er ventet å dukke opp på listen.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å hindre at listen ser dagens lys, sier Israels FN-ambassadør Danny Danon til nyhetsbyrået AP.

Israel er vanligvis raskt ute med å avfeie FN-kritikk, men denne gangen blir den såkalte svartelisten tatt svært alvorlig.

Årsaken er frykt for at offentliggjøringen kan føre til at selskaper slutter å investere i de omstridte bosetningene og at aksjekursen i de aktuelle selskapene vil falle markant som følge av frykt for boikott.

De israelske bosetningene er bygd på palestinsk jord og er erklært som ulovlige av verdenssamfunnet. Det at Israel fortsetter å bygge stadig flere boliger i okkuperte områder, regnes også som en av de viktigste hindringene for å få i gang en ny fredsprosess mellom Israel og Palestina.

Varsler sendt

Det var FNs menneskerettighetsråd som i mars 2016 vedtok at det skulle utarbeides en database over selskaper som opererer i bosetningene. Samtidig ble FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zaid Ra'ad al-Hussein, bedt om å granske hvilke konsekvenser bosetningene har for palestinere.

Israel anklager FN-rådet for å være antiisraelsk og mener at det bør konsentrere seg om land som Saudi-Arabia, Kongo og Venezuela, ikke om Israel.

Etter at Donald Trump inntok Det hvite hus, har Israels kampanje mot FN fått sterk støtte fra den amerikanske administrasjonen, som tidligere i år trakk USA fra UNESCO med begrunnelse i at den er antiisraelsk.

Les også: Oljefondet investerer i israelske banker, dansk pensjonsfond svartelister dem

– Mot sin hensikt

I juni gikk dessuten USAs FN-ambassadør Nikki Haley hardt ut mot listen som FNs menneskerettighetsråd har bestilt, og den siste tiden har USA sammen med Israel drevet et stille, men febrilsk arbeid for å få publiseringen stoppet.

– Vi bare anser at denne type svartelister virker mot sin hensikt, sier Heather Nauert, talskvinne i USAs utenriksdepartement.

Ifølge AP ligger det imidlertid ikke an til at en publisering vil føre til at USA trekker seg fra FN-rådet med det første.

Israelske tjenestemenn opplyser at rundt 100 israelske selskaper som opererer på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, har mottatt varsel om at de er ført opp på listen. Det samme gjelder 50 utenlandske selskaper, for det meste amerikanske og europeiske.

En ikke navngitt tjenestemann oppgir at det finnes både israelske banker, supermarkeder, restaurantkjeder, busselskaper og vaktselskaper på listen, i tillegg til store internasjonale selskaper som selger utstyr og tjenester til bosetningene.

Les også: Netanyahu godkjenner 300 nye bosetterboliger på Vestbredden

Les også

Løshund angriper mann som raner kvinne på åpen gate

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken