RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel refser sine egne

Foto: ABDALRAHEM KHATEB (AP)
Offiserer irettesatt etter å ha avfyrt artillerigranater med hvitt fosfor under Gaza-krigen.

Ett år etter Gaza-krigen svarer Israel på FN-rapporten om offensiven. Den såkalte Goldman-rapporten avslørte krigsforbrytelser på begge sider av konflikten, som pågikk fra romjulen og ut i januar 2009.

Stemplet som ubalansert
Rapporten ble av Israel stemplet som ubalansert, men nå innrømmer Israel for første gang at de har straffet to av sine offiserer. De har fått en irettesettelse for brudd på reglene for krigføring.

Ifølge militær talsmann, kaptein Barak Raz, vil refsen bli ført opp på rullebladet til de impliserte og vil senere komme opp hver gang en forfremmelse står for tur.

De to er brigadegeneral Eyal Eisenberg og brigadekommandør i infanteriet, oberst Ilan Malka. Det israelske forsvaret etterforsker fortsatt 28 hendelser fra den 22 dager lange offensiven, melder Reuters.

Hvitt fosfor
De to offiserene skal ha avfyrt artillerigranater med hvitt fosfor inn i et tettbebodd område. Her ble også ett av FNs bygningskomplekser skadet i et angrep på Gaza 15. januar i 2009. Bygningene inneholdt blant annet en skole.

Israel har etter krigen også betalt 10,5 millioner dollar i kompensasjon for skadene de har påført FNs eiendommer. Militære kilder påpeker at rakettangrepene mot FN-bygg var utilsiktet og at tropper bare reagerte på palestinske militæroperasjoner.

Israelske styrker skal ifølge FN-rapporten ha drept mer enn 1400 palestinere, inkluderte både sivile og Hamas-styrker. Ti israelske soldater døde i krigen og tre sivile ble drept.

Krigsforbrytelser
Rapporten kom i september og ble av Israel boikottet. Påstandene om krigsforbrytelser falt ikke i god jord, og rapportens leder, den sørafrikanske juristen Richard Goldstone, truet også med at forbrytelsene vil bli fulgt opp av en internasjonal rett om ikke palestinerne og israelere etterforsket forholdene.

- Israel trenger ingen påminnelse fra det internasjonale samfunnet. Vi holder en høy standard på moral, og det faktum at vi handlet disiplinært mot to høytstående offiserer er et bevis på det, sier Danny Ayalon, viseminister ved det israelske utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere