RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel risikerer straff

Sist oppdatert:
Israel kan risikere amerikanske sanksjoner etter å ha brukt klasebomber i krigføringen mot Hizbollah i fjor sommer.

Mandag vil Bush-administrasjonen informere Kongressen om at Israel kan ha brutt en våpenavtale med USA da Israel brukte amerikanskproduserte klasebomber i krigføringen mot Hizbollah i fjor sommer, skriver The New York Times.

Dette har skapt debatt om hvorvidt USA skal straffe Israel. Det er funnet titusener av klasebomber strødd på bakken i Sør-Libanon, og 30 sivile er blitt drept og 180 skadd av klasebomber etter krigen.

Flere tjenestemenn i Pentagon og det amerikanske utenriksdepartementet hevder at Israel brøt en våpenavtale med USA da de brukte amerikanskproduserte klasevåpen mot befolkede områder i Sør-Libanon. Mens andre stemmer i Pentagon mener at Israel hadde all rett til å bruke klasebombene i selvforsvar mot rakettangrep fra Hizbollah-krigere.

Eventuelle sanksjoner mot Israel vil bli ansett som et ekstraordinært fremstøt fra Bush-administrasjonen, som har svært nære bånd til Israel, og mange amerikanske tjenestemenn tror at sanksjonene uteblir.

Men det blir i så fall ikke første gang at USA innfører sanksjoner mot Israel i forbindelse med brudd på våpenavtaler. Ronald Reagan-administrasjonen innførte et seks år langt forbud mot å selge klasebomber til Israel i 1982. Dette skjedde etter at Kongressens etterforskning slo fast at Israel hadde brukt klasebomber mot sivilbefolkningen under invasjonen i Libanon samme år.

Et av sanksjonsforslagene som blir diskutert, er å bannlyse salg av klasebomber til Israel over en gitt periode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere