RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel til ny aksjon på Gazastripen

Minst 20 israelske stridsvogner rullet tidlig onsdag morgen inn i Beit Hanoun-området nord på Gazastripen. Kamphelikoptre deltok også i operasjonen rundt byen Beit Hanoun og flyktningleiren Jebalya.

En israelsk militærtalsmann sa at hensikten med operasjonen var å hindre palestinere i å skyte hjemmelagede raketter mot byer i Israel. Det ble ikke meldt om drepte eller skadde i onsdagens operasjon, men diplomater sa at den bidro til stadig økende spenning i Midtøsten.

Ett døgn tidligere ble minst 14 medlemmer av den ytterliggående islamistorganisasjonen Hamas drept i kamper med israelske styrker i Gaza-stripen. Israelernes angrep tirsdag skal ha vært det største i sitt slag noensinne, og onsdagens aksjon var mindre omfattende.

Spillet om Gaza
Ifølge Midtøsten-diplomatene er de siste dagenes kamper i Gazastripen i virkeligheten ledd i et spill om Israels planlagte tilbaketrekking fra området. Radikale palestinere er fast bestemt på å få en slik tilbaketrekking til å framstå som et israelsk militært nederlag, blir det sagt.

Israelerne er klar over dette, og vil knuse de væpnede palestinske gruppene før de trekker sine soldater og bosettere ut. Statsminister Ariel Sharon sa tirsdag til partifeller i det høyreorienterte Likud at operasjonene i Gazastripen ikke er noen kortsiktig hevnaksjon.

Han avviste påstander om at israelerne bare er ute etter å hevne tapene av 16 menneskeliv i to selvmordsangrep i byen Beersheba sør i Israel i forrige uke. –Dette er del av en kamp som ikke vil slutte før selve terroren tar slutt, framholdt Sharon.

Qurie godtar hevn
Palestinernes selvstyremyndigheter fordømmer de israelske angrepene i harde ordelag. Statsminister Ahmed Qurie sa ifølge nyhetsbyrået DPA at Hamas etter hans mening har full rett til å slå tilbake mot Israel.

Qurie snakket om "en forbrytelse som overhodet ikke lar seg forsvare". Hamas-talsmenn krevde på sin side at statsministeren og resten av selvstyreregjeringen nå legger alle kontakter med Israel på is.

Ifølge talsmennene var de to selvmordsbombene i Beersheba ment som hevn for likvidasjonene av de to Hamas-lederne sjeik Ahmed Yassin og Abdelaziz Rantissi. Yassin og hans etterfølger Rantissi ble drept i israelske angrep mot Gaza by i mars og april i år.

(©NTB-Reuters-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere