*Nettavisen* Nyheter.

Israel vil ikke ha ansvaret for Gaza

Palestinere river grensesperringen mellom Gaza-stripen i Palestina og Egypt. Foto: AFP/Scanpix

Vil kutte alle forsyninger.

24.01.08 10:58

Israel vil bryte de gjenværende forbindelsene til Gaza-stripa etter at militante sprengte hull i muren til Egypt og 50.000 palestinere har krysset grensa.

Kutter forbindelsene
- Man må forstå at når det er åpent både inn til og ut fra Gaza, så mister vi ansvaret. Dermed vil vi kutte alle forbindelser, sier viseforsvarsminister Matan Vilnai til Hærens radio.

Han sier at Israel begynte å kutte båndene allerede i 2005, da tropper og bosettere trakk seg ut. Israel kontrollerer fremdeles Gazas nordlige og østlige grenser i tillegg til luftrommet og kyststripen.

Finne annet alternativ
Egyptiske styrker bevokter den sørlige grensen, der militante på onsdag sprengte hull i muren. Flere titalls tusen palestinere har siden da benyttet anledningen til å krysse grensen og hamstre mat og andre nødvendige forsyninger.

208279

Vilnai sier Israel vil fortsette å frigjøre seg fra Gaza ved å stoppe forsyninger av elektrisitet, vann og medisiner. Vilnai sier Israel likevel ikke vil trekke forsyningene tilbake før et alternativ er på plass.

- Vi er ansvarlige så lenge det ikke er noe alternativ, sier Vilnai.

Israel strammet blokaden mot Gaza sist uke, og sier det er den eneste muligheten til å hindre rakettangrep som har skapt panikk i det sørlige Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag