RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel vil sile journalister

Israelske mediefolk er i harnisk over at landets regjering vil la etterretningstjenesten Shin Beth sikkerhetskontrollere journalister.

Israels presseråd IPC, som representerer landets medier, medgir at regjeringen i Jerusalem selvsagt må ta sine sikkerhetshensyn Men det rettferdiggjør ikke at Shin Beth får avgjøre hvem som skal og hvem som ikke skal få lov til å jobbe som journalister, mener IPC.

I løpet av de to siste årene er antall pressekort i Israel redusert fra 15.000 til 8.000, og antall kort til utlendinger halvert fra 4.000 til 2.000. I tillegg til at det når enda vanskeligere å få slike kort, skal det for første gang også koste penger.

Frykt
Direktør Yaron Enosh i presserådet frykter ifølge den israelske avisen Haaretz at de nye bestemmelsene vil bli brukt mot israelskarabere som arbeider som journalister. Disse journalistene risikerer nå å bli stående uten pressekort, slik at de ikke kan jobbe, sier han.

Enosh påpeker at journalister som dekker forsvarssaker og diplomatiske spørsmål allerede må la seg sikkerhetskontrollere.

- Jeg kan ikke se at noen av de nye kravene fra regjeringens pressekontor er profesjonelt begrunnet, sier han til Haaretz.

Til nå har bare palestinske journalister vært rutinemessig kontrollert av Shin Beth. Kontrollen som nå innføres for israelske og utenlandske mediefolk vil ifølge regjeringen ikke bli så streng som for deres palestinske kolleger, skriver NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere