Gå til sidens hovedinnhold

Israeler pågrepet for atomsmugling

USA har pågrepet en israelsk statsborger for å ha smuglet amerikanskproduserte tennsatser for bruk i atomvåpen til Pakistan.

Asher Karni ble pågrepet på flyplassen i Denver tidligere i måneden, angivelig underveis til en skiferie. Mandag ble han innvilget løslatelse mot kausjon, men en føderal dommer har påklaget avgjørelsen.

Den føderale dommeren Jay Bratt viser til "alvorlige nasjonale og utenlandske sikkerhetskonsekvenser".

–Udiskutable beviser

–Det foreligger udiskutable beviser for at Karni, gjennom en amerikansk mellommann, skaffet seg elektroniske tennsatser fra produsenten i Massachusetts, etter uriktig å ha oppgitt at de skulle til et sykehus i Sør-Afrika, slår Bratt fast.

–Etter at de ankom Sør-Afrika videreeksporterte han dem i stedet til Pakistan, fortsetter dommeren, som konstaterer at den israelske 50-åringen nå må belage seg på en betydelig fengselsstraff.

Fare for flukt

Karni sitter fortsatt i varetekt i Denver, men er formelt innvilget kausjon mot å love at han tilbringer tiden fram til en rettssak hjemme hos en jødisk rabbiner i Maryland.

Dommer Bratt stoler ikke på at Karni vil overholde denne avtalen, men tror han vil benytte anledningen til å flykte fra USA.

–Han har ingen familie i USA. Ikke bare vil han ha all grunn til å flykte, han synes også å ha betydelige finansielle ressurser til disposisjon som kan bidra til å legge alt til rette for flukt, sier Bratt.

Bosatt i Cape Town

Karni skal være bosatt i Cape Town i Sør-Afrika, der sørafrikansk politi i desember gjennomførte en razzia mot kontoret hans.

Ifølge den amerikanske tiltalen skal Karni overfor sørafrikansk politi ha tilstått at han videreeksporterte tennsatsene, som foruten å kunne brukes i atomvåpen også benyttes for å knuse nyrestein ved sykehus.

Pakistan har bygd opp et betydelig atomarsenal, og har flere ganger gjennomført prøvesprengninger.

(NTB-Reuters)

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot