*Nettavisen* Nyheter.

Israelere og palestinere kommer til saken

Foto: Scanpix/EPA

Mandag begynner israelere og palestinere forhandlinger om det som regnes som kjernespørsmålene i fredsprosessen.

14.01.08 03:56

Disse såkalte kjernespørsmålene er Jerusalems status, de endelige grensene for en palestinsk stat, jødiske bosettinger på Vestbredden, flyktninger, sikkerhet og vannressurser.

Utsatt
Disse spørsmålene regnes som så vanskelige at de helt bevisst ble utsatt i Oslo-avtalen fra begynnelsen av 1990-tallet.

Nå har Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas gitt sine respektive delegasjoner klarsignal til å forhandle om disse spørsmålene.

- Hvis vi kan bli enige om alle disse spørsmålene, da har kan vi si at vi har en endelig avtale, sier Abbas i en tale.

Forhandlingene skal ledes av Israels utenriksminister Tzipi Livni og palestinernes tidligere statsminister, Ahmad Qureia, melder BBC.

Tilbake til veikartet
Abbas sier også at begge parter må gjennomføre den første fasen av det såkalte «veikartet» som ble utformet av Midtøsten-kvartetten (USA, EU, FN og Russland) i 2003.

Veikartet krever at både israelere og palestinere kommer med en erklæring der de går inn for en tostatsløsning. Palestinerne må stanse voldelig motstand og slå ned på «alle som er involvert i terror», skrive en grunnlov og avholde valg. Israelere må på sin side stanse bygging av bosettinger og vise militær tilbakeholdenhet.

Det var under fredskonferansen i Annapolis i USA i november at Abbas og Olmert ble enige om å gjenoppta forhandlinger etter sju års stillstand.

USAs president George W. Bush, som var på besøk i Israel og på Vestbredden i forrige uke, har sagt at israelere og palestinere kan signere en fredsavtale innen årets utgang.

Advarer mot bosettinger
Abbas sier in sin tale at han har advart Bush om at palestinerne ikke kan gjøre framgang i forhandlingene samtidig som Israel bygger bosettinger på Vestbredden.

- Vi kan ikke forhandle mens de bygge hus over det hele, sier han.

Abbas sier også at han er villig til å innlede forhandlinger med den militante bevegelsen Hamas, hvis de gir fra seg kontrollen over Gaza. Hamas tok makten i Gaza i juni 2007 etter en uke med blodige sammenstøt mellom Hamas og Fatah.

- Jeg er rede til å forhandle med Hamas, selv om USA ikke vil akseptere dette, sier Abbas. - En slik dialog er svært viktig.

Annonsebilag