*Nettavisen* Nyheter.

Israels nye statsminister

Tidligere Mossad-agent Tzipi Livni vant valget.

18.09.08 08:46

Tzipi Livni blir leder for Israels regjeringsparti Kadima.

- De gode vant
- Dere var helt utrolige. De gode vant. Jeg vil ikke skuffe noen av dere, og jeg vil gjøre alt de tingene dere har kjempet for, sier Livni på en telefonkonferanse til sine tilhengere.

Mer enn 70.000 medlemmer av Israels regjeringsparti Kadima stemte onsdag på ny partileder. Den sittende partilederen Ehud Olmert trekker seg grunnet korrupsjonsanklager, og har tidligere sagt at han ville trekke seg som statsminister så fort partiet valgte ny leder.

Valget sto mellom Livni og transportminister Shaul Mofaz.

Livni har en bakgrunn som hemmelig agent for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Livni leder forhandlingene med å utarbeide en tostatsløsning med palestinerne, men hun nekter å forholde seg til George W. Bushs visjon om å få på plass en avtale før året er omme.

- Skape stabilitet
Livni, som går fra å være utenriksminister til nå å bli landets første kvinnelige statsminister på 30 år, uttalte rett etter at valgresultatet var klart at hun nå raskt ville danne en ny koalisjonsregjering i landet.

- I morgen skal jeg i møter med andre representanter for å raskest mulig danne en ny koalisjon som kan takle alle utfordringene som venter, sa Livni til reportere. Hun sa at Israel hadde mange utfordringer i vente.

- Målet nå er å skape stabilitet rask, sa den nye lederen av Kadima.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag