*Nettavisen* Nyheter.

Israels styrker rykker inn mot Gaza

KRATER: Dette krateret skal ha blitt til etter at Israel bombet Gaza onsdag 3.juli. Foto: Mohammed Salem (Reuters)

Israel flytter bakkestyrker sørover mot grensen til Gazastripen og spenningen i området øker.

03.07.14 18:29

Situasjonen var i dag spent mens begravelsen til den 16 år gamle palestineren som ble funnet drept i Vest-Jerusalem onsdag, ble utsatt på grunn av at obduksjonen trakk ut i tid. Drapet fryktes å være utført som hevn for de tre jevnaldrende israelske bosetterne som ble funnet drept på den okkuperte Vestbredden mandag.

Israelske jagerfly fortsatte bombingen av Gazastripen torsdag. Angrepene er svar på de 16 rakettene som ifølge det israelske forsvaret er skutt fra Gazastripen og inn i Sør-Israel siden midnatt natt til torsdag.

Voldsomme protester

Torsdag kunngjorde Israel at militærstyrker flyttes mot Gazastripen som et ledd i forsvaret av landet.

– Alt vi gjør, er for å trappe ned situasjonen, samtidig som vi forbereder oss på at det ikke skjer, sa militærtalsmann Peter Lerner på en pressekonferanse.

Over 200 mennesker ble såret i de voldsomme kampene som brøt ut mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem etter at 16 år gamle Mohammad Abu Khudair ble funnet drept i et skogholt onsdag morgen. Torsdag var det rolig i byen, men spenningene var fortsatt svært store i påvente av Abu Khudairs begravelse.

Ukjent dødsårsak

Israelsk politi har så langt fastholdt at motivet for drapet på gutten er uklart, og de hadde torsdag kveld ennå ikke offentliggjort noen dødsårsak. Internasjonalt var de verbale reaksjonene på drapet kraftige, og også familien til en av de drepte israelske tenåringene har fordømt det.

Abu Khudair-familiens advokat sier til nyhetsbyrået AFP at guttens lik var blitt brent til det ugjenkjennelige. Gutten skulle obduseres torsdag, og det var ennå ikke kjent når han kunne følges til graven. 16-åringens far sa til BBC at han håpte det kunne skje torsdag. Det var uansett ventet nye gatekamper og sammenstøt under begravelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VISER FRAM SØNNEN: Moren til Mohammed Abu Khudair viser fram et bilde av sønnen som skal ha blitt offer for hevndrap. Foto: Ammar Awad (Reuters)


Over 200 såret

Til sammen 232 mennesker ble såret i gatekampene mellom steinkastende palestinere og israelsk opprørspoliti onsdag. De fleste ble såret i bydelen Shuafat, hvor Abu Khudair kom fra.

187 av de sårede hadde skader forårsaket av gummikuler, mens seks var såret av skarpe skudd, ifølge Amin Abu Ghazali, som leder Røde Halvmånes feltoperasjoner i det annekterte Øst-Jerusalem.

Det israelske forsvaret understreker at Israel ikke akter å tilspisse konflikten.

Klikk på bildet for å forstørre.

STORE SKADER: Avihai Jorno prøver å få oversikt over skadene i huset sitt etter at palestinske raketter skal ha truffet hjembyen hans Sderot onsdag 3. juli. Foto: Amir Cohen (Reuters)


Raketter traff hus Israel

To hus i Sderot ble torsdag truffet av raketter etter at militante palestinere på Gazastripen trappet opp angrepene. Ingen ble skadd, men den ene raketten forårsaket strømbrudd, opplyser politiet. Rakettene fra Gaza havner vanligvis i ubebygde områder.

Samtidig fortsatte bombingen av Gaza, og ifølge helsepersonell ble 11 personer såret i angrep natt til torsdag. Tilstanden for en av dem, en kvinne, var alvorlig. Israel opplyser at 15 «Hamas-mål» ble rammet av luftangrep i løpet av natten.

Sist gang Israel gjennomførte en voldsom luftoffensiv på den beleirede Gazastripen var i november 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag