RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israelsk forræder angrer intet

(AFP/Scanpix)
18 års fengsel har ikke knekket den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu som løslates onsdag. Han angrer ikke på at han avslørte Israels atomprogram.

- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg er den lille mann, en borger, en helt alminnelig fyr, men jeg må gjøre min plikt. Jeg har hørt stemmen til min samvittighet, og det er ingen steder å rømme til, skrev Vanunu i en diktsamling som vitner om hans tro på at hans livsoppgave er å hindre en atomkatastrofe i Midtøsten.

Israelerne mener han er en forræder. Mange i utlandet ser på ham som en helt. Alle er enige om at mannen har en enestående målbevissthet og overbevisning.

Når han onsdag løslates fra Shikma-fengselet får han ikke sin fulle frihet tilbake. Vanunu blir gjenstand for strenge sikkerhetsregler for å hindre at han avslører flere hemmeligheter.

Streng kontroll
Flere regjeringsmedlemmer mente han burde settes i husarrest på ubestemt tid, men statsminister Ariel Sharon besluttet at han i stedet skal holdes under streng oppsikt.

Han vil ikke få lov å forlate Israel, og han vil ikke få lov å ha kontakt med utenlandske ambassader eller utlendinger.

Han blir ikke uttrykkelig nektet å snakke med mediene, men mediene blir likevel underlagt streng sensur om alt som har med atomprogrammet å gjøre.

Han får heller ikke lov å ha mobiltelefon eller bruke internett. Dette punktet skal Vanunu allerede ha anket.

Ble bortført
Vanunu ble bortført av Israels hemmelige tjenester mens han var i London. Senere dømte Israel ham for spionasje, og for å ha gitt avisa Sunday Times topphemmelig informasjon om det kjernefysiske anlegget Dimona i Negev-ørkenen.

En uke etter at han ble bortført, offentliggjorde avisa intervjuet som for første gang viste at Israel hadde atomvåpen.

- Vil lekke flere opplysninger
Gideon Ezra, som sitter i Israels regjering, er overbevist om at Vanunu vil fortsette å lekke opplysninger, og mener at han fortsatt burde holdes i forvaring. Han sier at Vanunu har gjort det klart for ham at han vil avsløre mer, og at han ikke angrer det han har gjort.

Men Peter Hounam, journalisten i Sunday Times som i sin tid intervjuet Vanunu, sier at det er vrøvl å påstå at han har mer å fortelle.

- Jeg debrifet ham i fem uker i 1986. Det er absolutt ingenting han vet om Dimona som vi ikke har registrert, sier han.

- Det de er mest opptatt av, er at han er et levende vitne på at Israel ikke forteller sannheten, sier han videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere