Israelsk tilbaketrekking utsatt

Israel og palestinerne klarte søndag kveld ikke å bli enige om vilkårene for en planlagt israelsk tilbaketrekking fra fire byer på Vestbredden.

Israel skulle etter planen ha trukket seg ut av byene Jericho og Qalqilya mandag, men tilbaketrekningen er nå utsatt, melder NTB-Reuters-AFP.

– Møtet ble avsluttet uten noe resultat og uten en tidsplan. Det kommer ikke til å bli noen tilbaketrekking i morgen eller dagen etter, sa Elias Zananieri, talsmann for den palestinske sikkerhetssjefen Mohammed Dahlan, etter det nesten fire timer lange møtet søndag kveld.

Samtalene kommer til å fortsette de neste dagene for å komme fram til en avtale om israelsk tilbaketrekking fra byene Jericho, Qalqilya, Tulkarem og Ramallah.

Palestinerne skulle etter planen ha overtatt sikkerhetsansvaret i Tulkarem og Ramallah i slutten av måneden.

Kontrollposter

Et av de største hindrene for enighet søndag var ifølge Zananieri at Israel nekter å fjerne kontrollpostene rundt de palestinske byene de skal trekke seg ut fra

– Vi er ikke interessert i kosmetiske tilbaketrekninger, sa Zananieri

Israel mener kontrollpostene hindrer selvmordsbombere i å ta seg inn i israelske byer. Palestinerne på sin side ser kontrollpostene som en kollektiv straff som har store økonomiske og humanitære følger for uskyldige sivile.

– Den israelske siden lovet å bringe videre de palestinske kravene til et høyere nivå og komme tilbake tirsdag med et svar, sa palestinerens talsmann søndag kveld

Israelske tjenestemenn sier uenighet om overvåking av militante palestinere førte til at det ikke ble noe resultat på møtet søndag, melder israelsk radio.

Permanente stillinger

Samtidig som det forhandles om tilbaketrekking fra palestinske byer skal den israelske hæren ha begynt å bygge to permanente stillinger i den palestinske byen Hebron på Vestbredden, ifølge øyenvitner

Anleggsmaskiner skal være i full gang med byggearbeidene på de to høydene Djneideh og Abu Sneieh i utkanten av byen.

Det er i tilfelle første gang på tre år at hæren oppretter permanente stillinger i områder på Vestbredden, som tidligere ble kontrollert av den palestinske selvstyremyndigheten.

Hæren trakk seg ut av 80 prosent av Hebron i 1997, tre år etter at Oslo-avtalen ble undertegnet. Men soldater er blitt stående i sentrum av byen, der 500 jødiske bosettere har forskanset seg, omgitt av 120.000 palestinere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.