*Nettavisen* Nyheter.

Israelske agenter stormet sykehus og drepte palestiner

Situasjonen har lenge vært spent i Hebron på Vestbredden, med jevnlige sammenstøt mellom palestinere og israelske okkupasjonsstyrker. Torsdag stormet israelske sikkerhetsagenter i sivil et sykehus i byen og drepte en palestiner. Foto: Mussa Qawasma/Reuters / NTB scanpix

Israelske sikkerhetsagenter i sivil tok seg torsdag inn på et sykehus i Hebron på den okkuperte Vestbredden og skjøt og drepte en palestinsk mann.

Overvåkingsbilder fra Al-Ahly-sykehuset i Hebron viser hvordan mellom 20 og 30 israelske agenter i sivil ankom sykehuset, sammen med en kvinne som angivelig skulle føde.

Inne på sykehuset trakk de våpen og tvang personalet til å vise hvilket rom den 27 år gamle palestineren Abdallah Azzam al-Shalalda lå på.

Shalalda mistenkes for å ha knivstukket en israeler i bosetningen Gush Etzion på Vestbredden for to uker siden. Bosetteren skjøt angriperen, som greide å unnslippe.

En israelsk militærtalsmann bekrefter at agentene var på sykehuset for å pågripe Shalalda.

Bundet til sengen

– De truet sykehuspersonalet med våpen og stormet rommet Shalalda lå på, forteller sykehusdirektøren Jehad Shawar.

Shalaldas bror Bilal, som våket over broren, ble deretter bundet fast til sengen av agentene fra den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet.

En ung slektning av de to brødrene var også på sykehuset, men var på badet da agentene stormet rommet. Da han åpnet døra, ble han skutt og drept.

– Han var på badet for å vaske seg før morgenbønnen. Da han kom ut, skrek en av agentene at han måtte stanse og så åpnet de ild. Han ble liggende blødende på gulvet og deretter slo de broren min i hodet og tok ham med seg, forteller Bilal al-Shalalda.

Skutt i hodet

Sykehusdirektøren bekrefter hva som skjedde.

– De skjøt fem skudd, ett i hodet hans, ett i brystet hans og tre i kroppen, forteller Shawar.

– Deretter satte de Shalalda i rullestolen de hadde trillet den angivelig gravide kvinnen i og tok ham med seg. Ingen fikk lov til å gi førstehjelp til den unge mannen som lå på gulvet, foreller sykehusdirektøren.

Ifølge en israelsk militærtalsmann ble palestineren, som ikke er navngitt, skutt fordi han angrep de israelske agentene.

Shin Bet bekrefter at de var de som stormet sykehuset i Hebron.

– Vi tillater ikke at terror-operatører skjuler seg noe sted, heter det i kunngjøringen.

Ikke første gang

Israelske agenter i sivil, som snakker arabisk og utgir seg for å være palestinere, gjennomfører ofte operasjoner i de okkuperte områdene.

Senest i oktober slo de til mot et annet palestinsk sykehus og tok med seg en av pasientene der.

Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner har tidligere gått hardt ut mot Israels praksis med å bruke agenter i forkledning i de okkuperte områdene, blant annet i forbindelse med det som ifølge Amnesty framstår som utenomrettslige henrettelser.

Volden i de okkuperte områdene har blusset kraftig opp siden begynnelsen av oktober. Tolv israelere er drept etter å ha blitt knivstukket eller påkjørt av palestinere, mens 76 palestinere er drept i israelske angrep og aksjoner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag