RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israelske jøder støtter ordrenekt

Foto: Illustrasjon (Getty Images)
Sist oppdatert:
23 prosent av israelske jøder mener landets soldater bør få nekte å tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene eller å delta i å tømme israelske bosettinger.

Det viser en meningsmåling som skal offentliggjøres neste uke, skriver den israelske avisen Ha’aretz 1. juledag ifølge NTB.

23 prosent av de israelske jødene støtter altså soldatenes rett til å nekte å ta ned eller tømme israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden og i Gaza, og soldater som nekter å gi bosetterne i de okkuperte områdene beskyttelse.

Stadig flere deler av den israelske hæren slutter seg til bevegelsen som nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene.

Sist ute er 13 medlemmer av Israels elitestyrker som offentlig har kunngjort at de nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene fordi de mener militæroperasjonene der er umoralske.

Brevet fra kommandosoldatene, som nyter enorm respekt i Israel, kommer bare tre måneder etter at 27 flygere i flyvåpenet sendte et brev der de skriver at de også nekter å tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene fordi de risikerer å drepe uskyldige sivile.

I januar 2002 offentliggjorde 52 reserveoffiserer og soldater et opprop der de sa de ikke lenger ville delta i okkupasjonen av Vestbredden og Gaza. 579 israelske soldater og offiserer har til nå skrevet under på oppropet.

Bevegelsen for ordrenekt stammer tilbake til Israels invasjon av Libanon i 1982.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere