*Nettavisen* Nyheter.

Israelske jøder støtter ordrenekt

Foto: Illustrasjon (Getty Images)

23 prosent av israelske jøder mener landets soldater bør få nekte å tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene eller å delta i å tømme israelske bosettinger.

25.12.03 09:59

Det viser en meningsmåling som skal offentliggjøres neste uke, skriver den israelske avisen Ha’aretz 1. juledag ifølge NTB.

23 prosent av de israelske jødene støtter altså soldatenes rett til å nekte å ta ned eller tømme israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden og i Gaza, og soldater som nekter å gi bosetterne i de okkuperte områdene beskyttelse.

Stadig flere deler av den israelske hæren slutter seg til bevegelsen som nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene.

Sist ute er 13 medlemmer av Israels elitestyrker som offentlig har kunngjort at de nekter å tjenestegjøre i de okkuperte områdene fordi de mener militæroperasjonene der er umoralske.

Brevet fra kommandosoldatene, som nyter enorm respekt i Israel, kommer bare tre måneder etter at 27 flygere i flyvåpenet sendte et brev der de skriver at de også nekter å tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene fordi de risikerer å drepe uskyldige sivile.

I januar 2002 offentliggjorde 52 reserveoffiserer og soldater et opprop der de sa de ikke lenger ville delta i okkupasjonen av Vestbredden og Gaza. 579 israelske soldater og offiserer har til nå skrevet under på oppropet.

Bevegelsen for ordrenekt stammer tilbake til Israels invasjon av Libanon i 1982.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.