*Nettavisen* Nyheter.

Italia ber EU lage flyktningleirer i Libya

Italiensk politi står vakt mens en gruppe migranter samles ved grenseposten Saint Ludovic mellom Vintimille i Italia og Menton i Frankrike. 200 migranter, de fleste fra Eritrea og Sudan forsøkte å krysse grensen fra Italia, men ble stanset av politiet. Foto: Jean-Pierre Amet (Reuters / NTB Scanpix)

Italia vil be EU etablere flyktningleire i Libya. Statsminister Matteo Renzi truer med at Italia vil iverksette «plan B» hvis ikke resten av Europa hjelper til med å løse flyktningkrisen.

Italia har store problemer med å ta hånd om en jevn strøm av migranter som tar seg over Middelhavet i skrøpelige farkoster. Skjerpet sikkerhet ved grensene til Frankrike og Østerrike har forsterket problemet for italienerne. De to landene og Sveits utviser nå asylsøkere tilbake til Italia.

– Krisen må ikke undervurderes, sier Renzi, som mener de europeiske løsningene som er blitt skissert så langt ikke er gode nok.

EU har store problemer med å bli enige om en plan for å fordele migranter. Forslaget så langt omfatter fordeling av 24.000 flyktninger, men Italia håper EU-lederne vil gå lenger på toppmøtet 25. til 26. juni.

– Fordeling av 24.000 personer er nesten en provokasjon. Hvis Europa velger solidaritet, så er det bra. Men hvis ikke, har vi plan B klar. Men det vil først og fremst skade Europa, sier Renzi, uten å gi detaljer om hva denne planen innebærer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.