*Nettavisen* Nyheter.

Italias nye regjering er klar

Roma (NTB-DPA-AFP): Matteo Renzi har lagt regjeringskabalen og gjør en økonom til joker som finansminister. Italia får for første gang også kjønnsbalanse i regjeringen.

Renzi dro til Quirinale-palasset i Roma for å presentere den nye koalisjonsregjering for president Giorgio Napolitano fredag ettermiddag.

Den viktige finansministerposten havner hos OECD-økonomen Pier Carlo Padoan. Slik håper Renzi å dempe bekymringene hos EU og finansmarkene og sørge for at reformarbeidet i eurosonens tredje største økonomi endelig kan skyte fart.

Innenriksministerposten forblir hos tidligere Berlusconi-allierte Angelino Alfano.

Halvparten av regjeringsmedlemmene er kvinner, men utenriksminister Emma Bonino blir ikke med videre. Det var en av de store overraskelsene fredag, ifølge nyhetsbyrået DPA. Utenriksministerposten blir tatt over av Federica Mogherini.

Den nye regjeringen blir tatt i ed lørdag formiddag.

Raskt

Renzi har lovet raske reformer på arbeidsmarkedet, innen skole og utdanning og i skattesystemet, men han må få det til uten vesentlig erfaring fra en krevende og lunefull italiensk rikspolitikk.

Italienske velgere venter raske resultater fra en mann som tar makten etter å ha anklaget forgjengeren Enrico Letta for manglende reformer og økonomiske fremskritt. Eurosonens tredje største økonomi lider under en offentlig gjeld på over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt. Veksten var på magre 0,1 prosent i siste kvartal i fjor.

Skepsis

39 år gamle Renzi er ventet å be om et tillitsvotum fra nasjonalforsamlingen mandag. Han tar over som statsminister etter en hard maktkamp med Enrico Letta.

Det som blir EUs yngste regjeringssjef, har en jobb å gjøre med å overbevise italienerne. Han kommer ikke til makten som følge av et valg og må nå bevise at han er verdig stillingen han presset Letta fra.

I en måling i avisen La Stampa kaller 65 prosent av de spurte Renzis maktspill mot Letta et slag for demokratiet. I den samme målingen sier 49 prosent at de har liten eller ingen tillit til en Renzi-regjering. I en tidligere Ipsos-måling sier bare 31 prosent at de mener en Renzi-regjering vil være bra for landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.