Ivan herjer USAs kyst

I Florida tok orkanen to liv i natt. Torsdag nådde orkanen land. Byen Mobile i Alabama stålsetter seg mot vindkast på 220 km/t. Følg Ivans ferd og se bildene her.

16.09.04 10:45

Følg Ivans ferd her (ekstern lenke)

New Orleans slapp med skrekken onsdag da Ivan i tolvte time dreide øst for byen. Torsdag morgen nådde orkanen land mellom Mobile i Alabama og Pensacola i Florida. Det kan bety store ødeleggelser for byene. I Florida omkom to personer i tornadoer som oppsto mens sentrum av orkanen fortsatt var hele 161 kilometer fra land.

Ivan har krevd rundt 70 menneskeliv under sin ferd gjennom Karibia og fram til kysten av USA.

Norske studenter evakuert
Fem norske jenter som spiller på universitetets damefotballag i Mobile har sammen med fem lagvenninner søkt tilhold hos en av de amerikanske jentenes foreldre. Sunniva Håland (20), Line Larsen (26), Hege Aske (25), Linn Aske (25) og Nina Marie Wathne (27) er nå i trygghet like utenfor Houston i Texas. Rundt 15 andre nordmenn har søkt tilflukt i sjømannskirken i Houston, mens et norsk par har valgt å bli igjen for å passe sjømannskirken i New Orleans.

- Stemningen i Mobile var nervøs da vi dro. Det er evakueringsplikt, men noen har likevel trosset påbudet og blir i byen, forteller Nina Marie Wathne til TV 2 Nettavisen.

Rundt 200.000 innbyggere i området har ikke lenger strøm.

220 kilometer i timen
Det nasjonale orkansenteret opplyser at hjertet av Ivan er ventet å nå land torsdag morgen lokal tid som en orkan i kategori 3 eller høyere. Orkanen er noen svekket, men fortsatt drar den med seg vindstyrker på rundt 220 kilometer i timen. En målebøye ute i havet har registret en 16 meter høy bølge på vei mot kysten.

- Når de bølgene slår inn over kysten vil de forårsake stor skade, sier Max Mayfield ved orkansenteret til CNN ifølge NTB.

To millioner mennesker har forlatt hjemme sine og havner og flyplasser er stengt, melder BBC. 1,2 millioner innbyggere i New Orleans og 750.000 mennesker i andre delstater langs den amerikanske Golfkysten ble onsdag bedt om å evakuere, og myndighetene i storbyen New Orleans vurderte å pålegge alle å reise fra byen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.