Ivan raser mot Cuba

Orkanen Ivan dundret mandag mot Cuba etter et ødeleggende besøk på Cayman-øyene. Her kan du følge Ivan.

13.09.04 18:12

Innbyggerne på Cuba stålsetter seg mot vindstyrker på over 200 kilometer i timen og bølger på over sju meters høyde når «Ivan den grusomme» treffer de vestlige delene av øya på ettermiddagen eller kvelden mandag. Så langt er nærmere 1,4 millioner av innbyggerne evakuert.

- Det man gjør spesielt er å evakuere folk som bor nær havet, og folk som bor i dårlige hus med dårlige tak, sier chargé d'affaires Johan Vibe ved den norske ambassaden i Cuba.

15 kilometer i timen
Søndag ble Ivan oppgradert til kategori fem, som er den kraftigste formen for orkaner. I løpet av det siste døgnet har Ivan dreid vestover. Det betyr at den vil treffe Cuba et stykke vest for hovedstaden Havana. Også Yucatan-halvøya i Mexico vli bli rammet.

Mandag morgen norsk tid lå sentrum av orkanen 255 kilometer sørvest for vestspissen av Cuba og beveget seg nordvestover. Ivan er ventet å treffe de vestlige delene av Florida onsdag kveld.

Tok strømmen
Ivan har allerede forårsaket enorme skader på Jamaica og Cayman-øyene. Søndag ble store deler av Cayman-øyene mørklagt på grunn av strømbrudd.

- Mange bygninger har mistet takene. Rullebanene på flyplassen er dekket av 60 centimeter vann, mens vannet står inntil 1,5 meter i mange hus, opplyser det amerikanske orkansenteret i Miami ifølge CNN.

Minst 68 personer over hele Karibia er omkommet i uværet så langt. Til nå er det Grenada som er blitt hardest rammet av uværet. Der omkom 19 personer og 90 prosent av bygningene ble enten delvis ødelagt eller revet i filler da orkanen feide over øya sist tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag